Дизел в бензинов двигател

дизел в бензинов двигател

Дизел в бензинов двигател

Изглежда, че е толкова трудно да се налее дизелово гориво в бензинов двигател. Дизел в бензинов двигател. Въпреки това много шофьори са се сблъскали с такава ситуация. Някои могат да получат „подарък“ от бензиностанция, други могат просто да объркат дозаторите на непозната бензиностанция. Други наскоро смениха колата си на бензинов модел, но по навик я пълнят с дизелово гориво. И накрая, човек може да кара няколко коли лични, служебни и т.н. и рано или късно ще сгреши. По принцип съветът да не се налива дизелово гориво в бензиновия двигател няма да помогне, тъй като е невъзможно да бъдете 100% застраховани срещу това. По-добре е да разберете какви мерки трябва да се предприемат, когато се установи такава неприятност, за да се сведат до минимум материалните загуби.

Какви мерки трябва да се предприемат

Ами ако сложа дизел вместо бензин в резервоара? Като начало нека дефинираме каква е опасността от дизеловото гориво. Първо, налягането, с което горивната смес навлиза в бензиновия двигател, не е достатъчно, за да запали дизеловия двигател. Следователно, веднага щом към бензина се добави дизелово гориво, полученото „хибридно гориво“ ще изгори само частично. Което означава, че въглеродните отлагания се образуват интензивно. Освен това дизелът е богат на парафини, които неизбежно запушват всички линии, чийто дизайн не предвижда работа с този вид гориво. Дизел в бензинов двигател.

Последици от грешно гориво

В крайна сметка тези процеси водят до. Запушване на филтри, дюзи и линии. Несинхронизирана работа на цилиндър. Прекомерна детонация и постепенна повреда на двигателя. Накратко, работата с дизелово гориво е категорично противопоказана за бензинов двигател. И колкото по-скоро предприемете действия, когато установите, че сте налили дизелово гориво, толкова по-малко вредни ще бъдат последствията. Във всеки случай най-безопасният начин е да се свържете с професионалисти от автосервиз, като предварително се обадите на пътна помощ.

Ако двигателят не стартира

Първо, нека приемем най-благоприятния вариант – осъзнахте навреме, че наливате дизел в бензинов двигател. Основното нещо е да не се опитвате да стартирате колата сега. Също така, не е нужно да използвате вредните съвети, които можете да намерите в Интернет. И да напълните отново резервоара „под врата“ с бензин и след това да се опитате внимателно да „разточите“ получената смес. Нищо добро няма да се получи. Дори 5% концентрация на дизелово гориво може да доведе до повреда на катализатора и други сериозни щети.
Единственото компетентно решение е да понърсите пътна помощ и пътуване до най-близкия автосервиз. Където ще трябва да наредите демонтирането на резервоара с последващото му източване и изсушаване. В същото време не е нужно да се съгласявате с допълнителни работи като подмяна на филтри или почистване на помпата.

Дизел в бензинов двигател по погрешка

Тъй като не сте имали време да запалите колата, това ще бъде само загуба на пари. Между другото, ако работникът по зареждане с гориво е налял дизел в бензинов двигател по погрешка. Тогава бензиностанцията трябва да плати за евакуацията и поддръжката, така че винаги вземайте разписка. Друг относително благоприятен вариант е, че сте се опитали да стартирате двигателя, но той не е стартирал. Това се случва, ако в резервоара остане много малко бензин и концентрацията му не е достатъчна за запалване. Тъй като за дизелов двигател е необходимо по-високо налягане. В такава ситуация алгоритъмът на действията е подобен, но все пак трябва да почистите горивната помпа.

При първите признаци

Моторът е стартирал. Това е лошо. Тук е важно да почувствате „нещо не е наред“ възможно най-рано. Дизелът прониква в бензиновите двигатели много бързо. Тъй като дизелът е по-тежък и веднага потъва до дъното на резервоара. След няколко десетки метра ще почувствате странни звуци, а външните наблюдатели ще видят черен ауспух поради непълно изгаряне на горивото. При първите признаци на поведение на такава кола трябва незабавно да изключите двигателя и да се обадите на фирма за пътна памощ. Този път ще трябва да платите не само за източване на бензина и изсушаване на резервоара. Но и за цялостно почистване на горивната система, подмяна на всички филтри и диагностика на двигателя. Основното е, че не е необходимо да чакате, докато самата кола спре. Или още повече, за да „изгорите“ дизеловото гориво, в противен случай ще се окаже, че ще бъде извършен основен ремонт.

Ако сте напълнили дизел вместо бензин

Тук всичко не е толкова категорично. Ако сте разбрали навреме, че наливате бензин в дизелов двигател и сте напълнили резервоара с него не повече от 20%, тогава можете да са по малки посладствията. Просто използвайте „лошия съвет“, споменат по-горе. Долейте резервоара до 100% дизелово гориво и бавно разточете получената смес. Като периодично добавяте дизелово гориво в пълен резервоар. Тук това е допустимо. И ако вместо дизел се налива повече от 20% бензин – какво да правя в този случай? Всичко е същото като при дизеловото гориво. Не сте запалили колата – просто източвате и изсушавате резервоара в автосервиза. Поръчвате задълбочено почистване и диагностика. Тук е важно да запомните, че дизеловият двигател няма да спира на бензин, а ще работи, като постепенно се влошава. Ето защо е препоръчително бързо да разберете, че сте напълнили грешното гориво, а не само лошо качество.