Van Mercedes-Benz

Van Mercedes-Benz

Van Mercedes-Benz

Начало на продажбите: 2007 г. Производител DaimlerChrysler AG Модел: Mercedes-Benz 211 CDI Sprinter BM W609 Цена 33 469 евро. Вече се срещнахме с новия Mercedes Sprinter. Миналата година, когато колата тъкмо се изнасяше на руския пазар, журналистите получиха възможността да оценят новия продукт на Mercedes-Benz. След това няколко бегачи, оборудвани с най-модерните системи за сигурност, бяха доведени до полигона Дмитровски. За по-добро плъзгане асфалтът беше излят обилно с вода и ние смело тръгнахме да ореме просторите на големия океан. Те поставиха невероятни завои на микробуси с висок покрив, ускориха, забавиха движението, паркираха автомобилите настрани и упорито се върнаха по траекторията. Като цяло си прекарахме добре. Не забравяйте да оцените активната безопасност на Sprinter. Но подготвеното шоу за автомобили с пълна пълнеж беше далеч от реалните експлоатационни условия.

Гигантомания

Ето защо, когато взехме товарния микробус Mercedes-Benz Sprinter за редакционни тестове, Интересно ми беше да сравня истинския работен кон с показания преди това пълнен Sprinter. И времето за подобно сравнение имаше успех плътният сняг, добре замръзнал за една нощ, тъкмо започваше да се топи от ярките лъчи на пролетното слънце. За да се усложни задачата, тук-там се виждаха размразени петна от асфалт. Просто блести. След като заредихме баласт в колата, отидохме по пътищата на полигона Дмитровски. Преди да започнем тестовете, нека се огледаме. Размерите на Sprinter заслужават специално внимание. Ако по-рано най-просторният ван на германеца е бил 13,4 m 3 , то в автомобилите от новото поколение той се е увеличил до 17 m 3 На тестваното превозно средство вътрешната височина на каросерията е 1840 мм. С висок покрив, вратите, задните панти и страничните плъзгащи се врати също са се увеличили.

Благодарение на огромния набор

Височината им е 1840 мм. Бегачът също отбеляза тегло: общото тегло варира от 3 до 5 тона, максималната товароносимост е 2670 кг. Но една от най-леките модификации на Sprinter с товароносимост 1200 кг и бруто тегло 3,5 тона стигна до нашия тест. Салонът е отделен от кабината с плътна преграда с вентилационни отвори. Подобна гигантомания се наблюдава и в кабина. Има достатъчно място. Дори огромна централна кутия, напомняща кутии за камиони, не пречи. В основата кабината е триместна, тоест освен седалката на водача има и двуместна пътническа седалка. Но при поискване могат да се инсталират само два отделни стола. Джойстикът на скоростната кутия е разположен в прилива на предната конзола, силовият агрегат е напълно скрит под капака, подът в кабината е почти равен всичко това създава усещане за простор.

Шофьорската седалка

Вярно е, че от настройки на шофьорската седалка можете спокойно да седнете зад волана. С увеличаването на общите размери и товароносимостта на малките тонажни превозни средства, дизайнерите все още се опитват да доближат комфорта и управлението на кабината до тези на леките автомобили. При всички предимства на качественото покритие и страхотния дизайн, новото поколение на Mercedes-Benz Sprinter едва ли е идеално. Не можете да спорите със законите на физиката. Когато карате бегач, непрекъснато трябва да помните, че карате истински камион. Въпреки че има безспорни предимства, до които съучениците още не са пораснали. Първата е мекотата на окачването. Не в ущърб на товароподемността и товароподемността, Sprinter поглъща всякакви неравности. Вторият комплимент е за обръщащия се кръг.