Хидравличния усилвател

Хидравличния усилвател

Опрости шофирането

Съвременните автомобили са оборудвани със сервоуправление, чиято основна цел е да опрости шофирането. Хидравличният усилвател се състои от различни елементи, включително ремък. Проектиран да предава въртящ момент от работните ролки. С използването на автомобила такъв колан започва да се износва. Което изисква подмяна и квалифицирано обслужване. Нека поговорим по-подробно за това колко често е необходимо да се сменя коланът на сервоуправлението. Колко често трябва да сменяте задвижващия ремък на хидравличния усилвател, генератора, помпата и климатика? Кой колан е по-добър. Гладък клиновиден или пистов ремък?

Хидравличния усилвател

Коланите на сервоуправлението могат да се различават по материал и тип, в зависимост от модела на автомобила и производителя.Например, гладкият клинови ремък е в състояние да разпределя равномерно силите, той е надежден и безпроблемен в експлоатация. Недостатъкът на такъв гладък колан е възможността за приплъзване, особено в случай на проблеми с износването или опъването. Пистовият ремък е с качествена изработка, изключва възможността за приплъзване на ролките, дори при значителни натоварвания върху кормилното управление. Също така на автомобилите се използва V-зъбен ремък, който е оптимален за различни климатични условия, осигуряващ правилната работа на цялата система на сервоуправление.

Задвижване започва да се разтяга

Независимо от вида на използвания колан на серво управлението, докато се използва автомобилът, такова задвижване започва да се разтяга, неговите микро повреждания, приплъзване и други проблеми се появяват при работата на серво управлението. За да се предотвратят подобни неизправности и да се осигури необходимата безопасност при шофиране, е необходимо своевременно да се извърши сервиз и да се смени коланът на серво управлението. Колко често трябва да сменяте задвижващия ремък на хидравличния усилвател, генератора, помпата и климатика? Кой колан е по-добър. Гладък клиновиден или пистов ремък?

Намерена в документацията

Обикновено сервизният интервал се задава от производителя и цялата необходима информация може да бъде намерена в документацията за вашето превозно средство. Въпреки това, в условията на увеличени натоварвания, такъв колан може да се провали много по-рано, така че няма да е излишно да инспектирате цялата система своевременно. Ако на повърхността на колана има пукнатини или ако той е опънат, той трябва да бъде заменен по-рано от срока, посочен от производителя. Веднага щом такива симптоми на неизправности се появят на автомобила, такива признаци на повреда не трябва да се пренебрегват, трябва незабавно да доставите автомобила в сервиза и да извършите авторемонти. Не забравяйте, че просто не е безопасно да работите с машината с износен колан на сервоуправлението.