Триумф на електронния интелект

Триумф на електронния интелект

Четири поколения на легендарния Mercedes-Benz Actros, предшественикът, който промени третото си десетилетие, все още е величествен и търсен на вторичния пазар. Популярен сред бедните превозвачи. Четири поколения на легендарния Mercedes-Benz Actros, предшественикът, който промени третото си десетилетие, все още е величествен и търсен на вторичния пазар. Популярен сред бедните превозвачи. Триумф на електронния интелект. Оптимизираните 12-степенни скоростни кутии на Mercedes PowerShift 3 са по-ефективни, докато перспективната система за контрол на темпото Predictive Powertrain Control PPC има подобрена стратегия за шофиране. Те не забравиха за аеродинамичните проблеми и отново взривиха някои външни елементи на опашката във въздушния тунел. В резултат разходът на гориво на автомобилния влак е намалял с почти 6%. Такава сложна и балансирана работа. Според принципа със света на струна даде положителен ефект.

Триумф на електронния интелект

Икономичен, гъвкав и мощен двигател OM 470 от последно поколение от Mercedes-Benz. Mercedes-Benz OM 470 е подобен на двигателя OM 471, максималното налягане в тръбата е увеличено от 900 на 1160 бара. В резултат на това максималното налягане на впръскването достига 2700 бара. Но за разлика от OM 471, благодарение на компактния си дизайн, принципът на дюзата със седем отвора е запазен, докато се използва нов модел на дюзата. Друго нововъведение е формата на горивната камера с омега-образна вдлъбнатина в буталото. Той е адаптиран към характеристиките на компактния двигател. Степента на компресия се увеличава до 18,5. Двигателят OM 470 има нов асиметричен турбокомпресор. Той е проектиран и произведен във фабриката за двигатели в Манхайм. Новият турбокомпресор, подобно на своя предшественик, има фиксирана геометрия на турбината. Както е замислено от дизайнерите, такъв мотор е по-гъвкав: той е подходящ за тези области на приложение.

Строителната индустрия

С пет опции за мощност и въртящ момент двигателят може да се използва в широк диапазон. При разпределение и транспорт на дълги разстояния, в строителната индустрия, в тежки превозни средства и трактори. Новият топ модел OM 470 може да се използва в същите области като по-големия двигател OM 471 с работен обем 12,8 литра. По този начин сега има два еквивалентни двигателя с различни характеристики, от които да избирате. От една страна, OM 471 с ясна настройка на нисък въртящ момент, от друга страна, е компактният OM 470 с леко енергийно предимство при средни и високи обороти, като допълнителното предимство пред двигателя с голям обем е тегло: по-лек е със 150 кг. Поради това двигателят OM 470 е особено подходящ за превозни средства, които са чувствителни към полезен товар, като цистерни и насипни превозни средства.

Превозни средства

Система за аварийно спиране Active Brake Assist 4 вече може да разпознава пешеходците. Управлението и дисплеят са същите като при предишния модел. Но за разлика от спирането пред движещи се и неподвижни препятствия с предупреждение и частично спиране пред движещи се пешеходци, няма предупреждение за стъпка. Акустичните и оптичните предупредителни сигнали и частичното спиране се извършват едновременно. Радарът за дълъг обхват на Active Brake Assist 4 открива автомобили и препятствия по права линия пред камион до 250 м и пешеходци до 80 м. Максималният ъгъл на покритие е 18 °. Радарът с малък обсег на действие работи на разстояние 70 м. Благодарение на широкия ъгъл на отвора на 120 °, Active Brake Assist 4 дори реагира на превозни средства и движещи се пешеходци, които са отстрани на превозното средство.

Водачът на камиона

Функциите за автоматично предупреждение и засичане на личността се предлагат, ако скоростта на автомобила е по-малка от 50 км / ч. Водачът на камиона трябва да реши какво да прави по-нататък. Ако е необходимо, той може да се намеси по всяко време в системата. Като завърти волана, газта или аварийно спиране. Ако водачът спира твърде слабо, приоритет се дава на интензивността на спиране на системата Active Brake Assist 4. Принципът на системата се основава на радара. Работи независимо от светлината и метеорологичните условия. Радарът много точно определя разстоянието до обекта и относителната скорост. Включително през нощта, в мъгла или по време на дъжд. Откриването на превозни средства, хора и предмети се основава на радарни символи.