технологии за безопасност

Автомобилни иновации

Автомобилната индустрия се развива динамично. Иновативни решения се появяват всяка година. Някои от тях демонстрират успех, а някои трябва да се сбогуват. Електронният „мозък“ на съвременните автомобили все повече надделява над механичното сърце. Създавайки автомобила на бъдещето, съвременните производители се опитват не само да улеснят управлението на превозно средство, намалявайки инцидентите. Но и да създадат комфортни условия в кабината. Автомобил, който паркира сам. За първи път те започнаха да говорят за това през 2006 г., когато се появи Lexus LS460. Днес Toyota, BMW, Volkswagen, Mercedes и Ford са придобили тази способност. Не всички от тях обаче се справиха с достоен резултат от 5 точки. По този начин BMW, специализирано в паралелно паркиране, не винаги го изпълнява с безупречността на чистокръвен германец. Технологии за безопасност.

Технологии за безопасност

Тук, както се казва, вярвайте, но проверете. „Lexus LS 460“ може да паркира сам, въпреки че първо все още се клати на паркинга. Тук трябва да се отбележи, че паркирането ще се извършва самостоятелно, само ако собственикът му „има мозък“ и кола на търпение. Системата за паркиране на автомобили на елитните японци е толкова „сложна“, че мнозина ще останат без търпение, преди самият им Lexus да паркира. Volkswagen ще го направи моментално, но ако интелигентната кола смята, че няма достатъчно място на паркинга, няма да го направи. „Toyota Prius“ „знае как“ да паркира, както ви харесва, същият алгоритъм на действие, за разлика от „Lexus“, е доста прост и ограничен до мотото „натиснете един бутон“. „Форд“ – радва с прост контрол и ясен удар „там, където е необходимо“ в добрия смисъл на думата.

Система за автоматично спиране

Всяка година се случват хиляди инциденти, причината за които е късно спиране. И разбира се, при разработването на автомобила на бъдещето подобен проблем не може да бъде зад борда. Volvo е един от първите, който разработи система за предупреждение на водача много преди възможна катастрофа. Технологията се нарича „енергичен водач“. Системата следи движението на автомобила в пътната маркировка и предупреждава в случай на потенциално опасна ситуация. Освен това шведите се погрижиха за евентуален изход от пътя встрани или насрещното движение, а системата за безопасност на града, активирана със скорост до 30 км / ч, ще избегне сблъсъци както отпред, така и отзад. В последния случай спирачните светлини се включват като предупреждение за следващото превозно средство отзад. Но това не е всичко.

Избягване на сблъсък с пешеходец

Появи се технология за избягване на сблъсък с пешеходец. Той предупреждава водача за опасност от сблъсък и ако по някаква причина това не работи, спира самата кола. Системата за контрол на климата е проектирана да поддържа оптимални температурни стойности в интериора на автомобила. Представен е от климатик, температурни сензори и контрол на влажността. Както и нагревател, електронен блок за управление и система за филтриране. Технологии за безопасност. Основната задача на системата е да създаде комфортен микроклимат в интериора на автомобила с температури в диапазона от + 22 ° С до + 25 ° С и влажност от 65 до 80%. Как работи? Сензорите оценяват температурата вътре и извън автомобила, вентилационната система засмуква въздуха и го разделя на два потока. В печката и в климатика, след което въздушните потоци се смесват и изпълват интериора, създавайки комфортна атмосфера.

Пречистване на въздуха от повечето замърсители

А сега забавната част … Като се има предвид, че в близко бъдеще няма да има значителни промени в автомобилния парк. За съответствие с изискванията на Евро 4 и 5 и възрастта на автомобилите няма да стане много по-млада, създаването на пречистване на въздуха системи е доста актуална и навременна. Какво прави? Пречистване на въздуха от повечето замърсители. Системата има и усъвършенствана функционалност в случай на движение в центъра на градско задръстване или предградие и там въздухът е замърсен, но степента на замърсяване е различна. Съвременните технологии за комфорт и безопасност не стоят на едно място, което означава, че появата на автомобили от бъдещето, които ще включват всички горепосочени технологии, не е далеч.