Тежък артилерийски трактор

тежък артилерийски трактор

Историята на артилерийския трактор AT-T продукт

Историята на създаването на артилерийския трактор AT-T продукт 401 е на 55 години. Тежък артилерийски трактор. Той е проектиран, разработен и произведен в Харковския машиностроителен завод. Малишев под ръководството на известния съветски танкостроител А.А. Морозов, а серийното производство започва през 1950 година. Това беше първият следвоенни високо скоростен тежко карани трактори, предназначен за теглене на ремаркета артилерийски системи с тегло до 25 000 кг, който намери широко приложение в съветските въоръжени сили. Тракторът AT-T продължава да служи в части от руската армия и днес, като помага на геолози. Тежък артилерийски трактор AT-T газови и петролни работници в Сибир и Далечния Север да живеят и работят.

Тежък артилерийски трактор AT-T

Четириместната кабина с две врати от предния капак е заимствана от камиона ZIS-150, но се различава от прототипната кабина с централна вложка, която осигурява увеличен капацитет. Кабината е оборудвана със система за отопление и вентилация, чистачки на предното стъкло, слънцезащитни козирки, гумена подложка и друго имущество. Характеризира се с високо ниво на вибрации и шум, така че гарнитурата на резервоара е включена в екипировката на водача. Трактор AT-T. Товарна метална заварена платформа с тента, плосък под и люкове в пода за достъп до лебедката, сгъваема врата на багажника и редици седалки по протежение или от страни.

Пред кабината на камиона

Пред кабината на камиона под маховика надлъжно напред 12-цилиндровият V-дизел 401 течност охлаждащ капацитет от 305 kW 415 к.с. при 1600 min -1 , което позволява да се следва пътя при пълно натоварване с максимална скорост 35,5 км / ч Двигателят се отличаваше с добра надеждност и икономичност за следвоенния период и работеше на евтино и недостигащо дизелово гориво, което беше по-малко опасно по отношение на пожара от бензина със среден специфичен разход 230 g / kW h 170 г / к.с.ч. Излишно стартиране на двигателя с помощта на електрически стартер от 11 kW 15 к.с или сгъстен въздух резервна система. За да се улесни пускането през зимата, е инсталиран отоплителен котел тип дюзи. Сухото тегло на двигателя е относително малко – 895 кг.