Тежки полуремаркета

тежки полуремаркета

Големи и тежки товари

Големите и тежки товари представляват интерес за превозвачите и производителите на тежко оборудване. Транспортът на големи и тежки товари-тежко строително и минно оборудване, промишлено оборудване като трансформатори, генератори. Стоманобетонни и стоманени строителни конструкции като мостови пролети и пилони-не е необичайно. Особено по време на относително мащабен период. Обновяване на основни съоръжения и изграждане на нови. Тежки товари се транспортират и се транспортират интензивно, въпреки огромните проблеми с изкуствените конструкции. Ето защо производителите на тежкотоварни съоръжения се опитват да работят в този сегмент. Да разработват и произвеждат максимално повдигащи модели, които им позволяват тяхното дизайнерско училище, технологично ниво и клиентска база. Такива тежки полуремаркета се произвеждат само по поръчка.

Тежки полуремаркета

Тежките полуремаркета-с товароносимост от около 100 тона и повече са изградени на модулна основа. Колесните колички с различен брой оси, търкалящи се колички, товарни платформи (легла), маншети. Тегличи са оборудвани с докинг възли, благодарение на които можете да конфигурирате превозното средство в съответствие с размерите и разпределението на теглото на товара. Тежки полуремаркета. Освен това превозвачът използва хардуера по най-интензивен начин, оправдавайки инвестицията в него. По принцип модулността е най-ефективното и може би единственото решение за тежко превозно средство. Всеки производител на тежко оборудване има свои докинг точки, които са несъвместими с други. Това е често срещана практика на ограждане на парцела, наричана красиво пазарна защита. Разбира се, при постоянна грижа за нуждите на клиента. Но само производителят се възползва от оградата. Има майстори, които правят адаптери, които позволяват използването на колесни колички от един производител, а товарната платформа на друг.

Модулни превозни средства

Поради редица характеристики, модулните превозни средства се отличават в отделен тип тежки превозни средства. Модулите и аксесоарите за тях са проектирани по такъв начин, че да няма ограничения за броя на закачените модули и аксесоари както по дължина, така и по ширина. Има решения за присъединяване на силови агрегати в две нива-едно над друго. Модулите и аксесоарите трябва да са напълно съвместими, тогава хидравликата и управлението на отделните модули ще бъдат комбинирани в една система. Освен това управлението на няколко отделни, раздалечени комбинации от модули се комбинира в една транспортна система и действа като едно цяло. Такива решения се използват за транспортиране на много големи обекти като, цели фабрики и използват самоходни модули за това. Това е друга разлика между модулните превозни средства и автомобилните полуремаркета. Тежки полуремаркета.

Хидравлично окачване

Но нищо не възпрепятства използването на несамоходни модули със съвместима платформа и шина за оформяне на полуремарке за кола. Това решение има своите предимства. Тежки полуремаркета. Хидравличното окачване на махалото осигурява контрол, плавно движение и изравняване на платформата за товар. Благодарение на дългия ход и принудителното управление на окачването. Модулите и платформите с ширина 3000 mm са за предпочитане, тъй като осигуряват по-добра стабилност, здравина на положението на товара. Отколкото платформа с ширина 2500 или 2750 mm с удължения. И най-важното, ако централната линия е 8 колела, тогава обезщетението за повреда на пътя ще бъде минимално. Което е много важно днес за финансовата сигурност на превозвача и собственика на товара.

Хидравлично окачване

През годините на производство на серията е разработена и произведена за нея широка гама товарни платформи със и без удължение. Двуредов, едногредов (багер), периметър (цеви камиони). Отпред платформата е свързана с хидравличен маншет. Interdolly-пълноценна товарна количка с една, две, три или четири осеви линии на хидропневматично окачване. Тя може да се монтира между карето и платформата, а количката на Jeepdolly е количка с една или две осеви линии може да се монтира между трактора и касетата. Резултатът е много издръжлив, но в същото време мобилен дизайн. Шампион на компанията Uralavtopritsep е 8-осно полуремарке CHMZAP 99908 съгласно спецификация 010 с товароподемност 100 t със задно задвижване. Този модел се изгражда според поръчките на нефтените и газовите работници, а от началото на производството през 2015 г. са им доставени няколко екземпляра, които се експлоатират в тежки климатични и пътни условия.