Сферичните шарнири

сферичните шарнири

Управление на машината

Един от най-важните елементи на окачването на автомобила е сферичната става. Която свързва рамото и главината на оста. Топката осигурява мобилността на кормилния кокал. Което е необходимо за управление на машината. Нека поговорим по-подробно за целта на топката и причините за нейния отказ. Сферичните шарнири. Сферичното съединение е направено под формата на метален пръст, който има пластмасов връх с двустранни вложки. Топките се използват в предното окачване тип McPherson, а при окачването с много връзки дори може да има до пет топчета от всяка страна на колата. Дизайнът на сферичната връзка е създаден преди половин век, тъй като по това време тази част практически не се е променила, което говори за нейната функционалност, простота на дизайна и надеждност.

Сферичните шарнири

Сферичните шарнири са надеждни и при внимателна работа могат да издържат 100 000 или повече километра. Освен това трайността на тази част зависи от стила на шофиране и пътните условия. Сферичните шарнири. Топчетата са направени от трайна стомана, а за намаляване на триенето отделните вдлъбнатини в тялото им са покрити със специален защитен полимер. Сферичните шарнири могат да бъдат сгъваеми и несгъваеми, всеки автомобилен производител избира един или друг тип такъв дизайн. Който отговаря на характеристиките на неговата кола. Трябва да се каже, че ако неразглобяема сферична става е повредена, е необходимо да се смени лостът, а това е много по-скъпо за собствениците на автомобили. Но сгъваемите сферични кранове могат да бъдат възстановени и сменени за отделни повредени елементи, съответно разходите за ремонт и поддръжка на автомобила са намалени.

Тяхното заместване

По време на експлоатацията на превозното средство, окачването и сферичните шарнири, по-специално са подложени на повишени натоварвания, което води до тяхната повреда и необходимостта от тяхната подмяна. Един от основните симптоми на неизправност на топката и необходимостта от тяхното заместване е появата на характерен удар. Това показва липса на смазване в лагера и също така показва сериозно износване на този елемент. Най-често подобно почукване се появява при преодоляване на различни пътни препятствия. Необходимо е да се помни за особеностите на сачмените лагери от отделни производители на автомобили, които използват специален смазочен състав. През зимата може да отнеме известно време, за да се загрее, така че дори една добра сферична става може да почука върху студена кола.