Студен двигател

студен двигател

Неизправност на сензора за въздушен поток

Честа причина за неравномерна работа на двигателя е неизправността на сензора за моментален въздушен поток. Той е отговорен за правилното подаване на въздух, който се смесва с бензин. Ако се забележат неизправности на такъв сензор, не само се появява неравномерната работа на двигателя, но и разходът на гориво може да се увеличи значително. Студен двигател. Проблематично е да диагностицирате самостоятелно датчика за въздушния поток, трябва да закарате автомобила до сервиза, където с помощта на специално оборудване те ще го диагностицират и, ако е необходимо, да сменят дефектния сензор.

Студен двигател

Ако по някаква причина в цилиндрите навлезе прекалено обогатена или постна въздушно-горивна смес, това води до неравномерна работа на двигателя. Една от причините за това е неизправност на сензора за въздушния поток, но проблемът може да се крие и в износен катализатор, запушен въздушен филтър и т.н. Възможно е точно да се определи конкретна неизправност само чрез извършване на задълбочена диагностика на автомобила. Ето защо, при наличие на такива неизправности, най-добре е да се свържете със специализираните сервизи.

Използване на стари свещи

На много автомобили собствениците им не сменят свещите, в резултат на което искрата се влошава или изчезва изцяло. След което отделни цилиндри може да не работят или да има проблеми със запалването на горивно-въздушната смес. Можете сами да проверите работата на свещите. За което ще трябва да ги развиете и да се въоръжите с обикновен мултицет. Такова измерване на съпротивлението не е трудно. Стари счупени свещи трябва да бъдат заменени. Можете също така да проверите свещите по доказан старомоден начин. Всичко, което трябва да се направи, е да развиете една запалителна свещ, без да изваждате високоволтовия проводник от бобината от нея, да донесете свещта до метала и да опитате да стартирате двигателя.

Развиете една запалителна свещ

При стари, вече износени двигатели възникват проблеми със сгъстяването, което показва значително износване на силовия агрегат. Първоначално такова изключване и неравномерна работа на двигателя се появява на студен двигател, тъй като силовият агрегат се загрява, подобни проблеми изчезват. Колкото повече използвате автомобила, толкова повече той се износва и в крайна сметка собственикът на автомобила ще трябва да очаква основен ремонт на двигателя. В случай на такива неизправности е необходимо да доставите автомобила до сервиза възможно най-скоро, опитен техник ще измери компресията и ще ви даде точен отговор за текущото състояние на цилиндрите.