спирачни дискове

Експлоатация на спирачен диск

По време на работата на автомобила спирачките имат повишено натоварване. Спирачни дискове. По време на кратко пътуване натискаме стопа на педала на спирачката стотици пъти. Това води до активиране на цялата система, накладките се притискат към спирачните дискове, като по този начин забавят автомобила, но и постепенно изтриват работната му повърхност. Ако накладките все още се считат за консуматив и тяхната подмяна не е толкова обременяваща за собственика на колата, тогава спирачните дискове вече са прилични за съвременните автомобили. Ето защо много собственици на автомобили се интересуват от въпроса как да удължат експлоатационния живот на спирачните дискове.

Спирачни дискове

Животът на спирачните дискове ще зависи от различни фактори. На една кола и за определен собственик на автомобил те могат да издържат 200 000 или повече километра. Докато в друг случай на подобна кола дисковете ще трябва да бъдат заменени буквално след 50 000 километра. Техния живот ще зависи преди всичко от начина на шофиране. Ако водачът практикува агресивен стил на шофиране или постоянно държи педала на спирачката натиснат при всяко спиране, това значително намалява живота на спирачките. Също така, бърза повреда на спирачните дискове може да се отбележи при неправилна работа на автомобила, когато водачът по някаква причина често спира в локва, което води до прегряване и термична деформация на дисковете.

Чугунени дискове

Чугунените дискове са склонни да се нагряват бързо, като в този момент те омекват и губят своята ефективност. Експертите дори съветват, че ако по някаква причина се наложи спешно рязко спиране, тогава спирачките трябва да бъдат правилно охладени. Карайте няколко стотин метра в тих режим, но в никакъв случай не натискайте педала на спирачката в този момент. Водачът трябва напълно да се отърве от такъв неприятен навик да държи педала на спирачката натиснат при всяко спиране. Това е особено вредно за дисковете след рязко аварийно спиране. Следователно, ако е възможно, трябва да се използва ауспух за кола или да се включи автоматично специален режим на паркиране.

Аварийно спиране

След аварийно спиране е най-добре да не натискате педала на спирачката и ако трябва да спрете. Трябва или да затегнете ръчната спирачка, или да изключите колата и да активирате паркинга или да включите предавката на ръчната скоростна кутия. Друга често срещана грешка, която допускат много собственици на автомобили, е спирането и паркирането след аварийно спиране. В този случай дисковете се прегряват, те не могат да се охладят правилно, което води до термична деформация, след което такива части се сменят. Ако спирате рязко и чувствате, че ефективността на спирачките се е влошила значително, тогава не трябва да спирате, опитайте се да карате няколко стотин метра, без да натискате спирачния педал и по този начин охлаждате накладките и дисковете.