Специализиран транспорт

Специализирани превозни средства

Автомобилен влак

Пътят към всичко ново и необичайно винаги е трънлив и трябва да сте много упорит и целенасочен лидер, за да пробиете бариерите на остарелите, но познати, да доведете до нов огромен колектив единството на напълно различни хора. Невъзможно е да се угоди на всички, някой просто ще спори, но ще има и някой, който буквално ще вкара пръчки в колелата. Ето защо отзивите и мненията за новите технологии на бизнес процесите на превозвача челни са много гъвкави. Но днес не става дума за това. Днес ние просто разглеждаме онези решения и продукти, които са разработени и използвани от Lidertrans. Специализиран транспорт, флотът на компанията през 2019 г. има средно 750 автомобилни влака със седалище в набережни челни и клонова мрежа, простираща се до Новосибирск.

Специализиран транспорт

Абсолютното предпочитание се дава на тракторите Mercedes-Benz Actros и полуремаркетата Schmitz Cargobull. Повечето ремаркета са завеси, но има и хладилници средната посочена стойност е 350 полуремаркета. С началото на официалните доставки на Mercedes-Benz Actros MP4 за българската федерация автопаркът се попълни с пет дузини превозни средства от ново поколение. Всички превозни средства са закупени по договор за лизинг и са в баланса на лизингодателя. В повечето случаи в края на лизинга автомобилите се продават на вторичния пазар. Защо избрахте трактори с пътеводна звезда, въпреки факта, че компанията има успешен опит в експлоатацията и на други марки.

Употребявани камиони

Преди всичко, бизнесмените бяха привлечени от лизингови условия и добре развита сервизна мрежа 51 оторизирани сервиза в българската федерация към юли 2019 г. Но имаше и малка, почти тайна, но интересна подробност. Един голям превозвач, работещ в квартала, разполага с голям автопарк от подобни влакове с трактори на популярната марка G7. Без пътеводна звезда. По този начин те се застраховаха от нежелана конкуренция на вторичния пазар. Което неминуемо ще удължи средното време за продажба на пенсионирани употребявани камиони.

Mercedes-Benz

Спецификация, базирана на опит. Работна станция Actros MP3 Megaspace. Повечето камиони за дълги разстояния на Mercedes-Benz Actros на Lidertrans имат подобна спецификация. Автомобилите от трето поколение с високи кабини на Megaspace са признание за необходимостта и естетиката: автомобилът често преминава от едно пътуване до друго, без да се връща в родината си. Но окачванията на кабините се поръчват само с пружинни, тъй като в някои случаи пневматиката няма очевидни предимства, а през зимата е по-уязвима. Все още от практиката, сред опциите, поръчани безотказно круиз контрол с функция за осигуряване на безопасно разстояние и система за контрол на лентата.

Експлоатация на влак

Настройките на мощността на двигателя са средни 400–450 к.с. с. Това е достатъчно за основната експлоатация на влак с общо тегло не повече от 40 тона. Пропускателните пунктове са изключително автоматизирани: по-лесно е да избирате и обучавате водачи. Средният разход на гориво на автомобилен влак с трактор Mercedes-Benz Actros с колесно устройство 4×2 е 28 литра на 100 км при средно тегло на превозвания товар от 15 тона. Тракторите се зареждат изключително по банков път в бензиностанциите в мрежата. На експериментална основа Lidertrans експлоатира удължени полуремаркета Schmitz с дължина 16,8 m, с полезен обем до 110 m 3, което позволява поставянето на около 40 евро палети или малко повече, при условие, че палетите са с идеални размери.

Български оператори

В този случай дължината на теглича е избрана близо до 20-те метра, разрешени на територията на българската федерация, което ограничава използването на тези автомобилни влакове извън българската федерация. Практика на Лидертранс в областта на ремонта и поддръжката, както при повечето български оператори. Компактна собствена работилница, където след гаранционните машини се обслужват сами. Специализиран транспорт, Практика на Лидертранс в областта на ремонта и поддръжката, както при повечето български оператори. Когато се придвижвах из сутрешния град от летище Бегишево, забелязах много рекламни структури, които информират, че Лидертранс кани шофьори с категория CE да работят без опит и опит. Оказа се, че не е профанация, работи при сегашните условия.