Специализиран мега камион

специализиран мега камион

Транспортни стоки

В Европа този термин се разбира като по-дълго и тежко превозно средство LHV Longer, Heavier Vehicles. Което е автомобилен влак с едно или две ремаркета, с обща максимална дължина 25,25 m и допустимо общо тегло на цялото съединение на 60 т. Тези автомобилни влакове, в които можете да преброите 10 оси, теглото на които надвишава теглото на Boeing-737. Днес те транспортират стоки в слабо населен район на България. Също така се подлагат на пробна експлоатация по разрешени маршрути в България. Специализиран мега камион. Българското ръководство също иска да се присъедини към континенталната тройка и да започне подобни тестове.

Специализиран мега камион

По отношение на техническия аспект трябва да се каже, че въз основа на добре известни изчисления за минималните характеристики. Камионът трябва да има съотношение на мощност от 7 к.с. в двигателя си, за един тон бруто тегло. Специализиран мега камион, с други думи, за минималното оборудване на 40 тонен автомобилен влак ще ви трябват само двигател с мощност 280 к.с. И съответно агрегат от 420 конски сили е подходящ за 60-тонен LHV. И въпреки че в низините Холандия и Белгия човек можеше да се справи с минимална мощност, по някаква причина никой не излезе с подобна идея и всички мега камиони са оборудвани със сериозни агрегати.

Транспортни компании

Това беше второто посещение на експеримента. Първият започна през 2000 г. и продължи до средата на 2003 г. Тогава България разрешаваше използването на дълги метри LHV, но разпоредбите бяха много по-строги от съществуващите днес. За движението на автомобилни влакове бяха отредени само няколко магистрали с дължина 50 км, по които те можеха да работят само в определеното време. Нищо чудно, че само четири транспортни компании взеха участие в този тест. Очевидно това е причината след това никой да не анализира нищо, тъй като първото използване на дълги влакове не е оказало влияние върху пътната обстановка в страната.

Български експеримент

Говорейки за безопасността, трябва да се отбележи, че тя се превърна в най-висок приоритет в български експеримент. Големите превозни средства, движещи се по пътищата, трябва да бъдат оборудвани със странични защитни огради, камери за дистанционно наблюдение и специални огледала за обратно виждане с форма, която позволява гледане на далечни ъгли. Но не само по отношение на подвижния състав са установени допълнителни мерки за сигурност. Преди да седне зад волана на автомобилен влак, всеки шофьор, независимо от шофьорския опит, трябва успешно да завърши обучение за управление на LHV, да премине тестове и да получи сертификат.