Специализирана лодка

Специализирана лодка

Специален многослоен

Монтажните цехове са поразителни по размер кабинките за боядисване могат лесно да поместят двадесетметрови греди, а обработващите центрове манипулират петтонни съединителни модули. Нашата сънародничка Елена Малютина, мениджър продажби на компанията Faymonville Distribution, която е част от холдинга Faymonville, ни запозна с тази гигантска продукция. За да гарантира качество и надеждност, компанията използва много интересни технологични решения. Вземете например силата на заваръчните шевове. Съгласете се, не е лесно да заварявате две многометрови ленти от стомана с дебелина 25 или 30 мм. За това разработихме специален профил на частите в точката на контакт, който им позволява да бъдат заварени със специален многослоен.

Специализирана лодка

Друга особеност на сглобяването на огромни ремаркета е стандартната технология за защита от корозия MaxProtect. Която се възприема при производството на цялото ни оборудване. Отделни части и възли се обработват в дробеструйни и пясъкоструйни камери, след което се покриват с разтопен цинк и алуминий. Който се подава в поток горещ газ. Това е последвано от плътно запечатване на всички фуги, нанасяне на цинк-съдържащ грунд на основата на Zinkepoxy епоксидна смола, боядисване и нанасяне на защитен двукомпонентен лак. Най-често те транспортират обемисти, неделими преработващи съоръжения за нефтохимическата промишленост. В допълнение, различни електроцентрали и трансформатори.

Извънгабаритни товари

Какъв е резултатът от такава сложна и скъпа технология. Компанията разполага със собствен сервизен център. Така че през последните 8 години нито един ремарке, създадено в работилниците на Файмонвил, не е получено за ремонт с повреда на покритието или корозия. Които компанията предлага сега, ви позволява да транспортирате почти всичко. Основната част от производствената програма се състои от полуремаркета с ниско натоварване, предназначени за превоз на извънгабаритни товари. По този начин мултифункционалните полуремаркета MultiMAX с механично разтегателна рама до 48 m се произвеждат с талиги с брой оси от две до десет.

Полуремаркетата

Три или четириосното полуремарке EuroMAX с телескопична стрела с едно удължение е проектирано за максимален полезен товар от 32 тона с обща маса на автомобилен влак до 48 тона транспорт. Полуремаркетата от семействата GigaMAX, VarioMAX и MegaMAX имат големи възможности. Всъщност те могат да работят като ремаркета и това е тяхната разлика. В допълнение към задните талиги с до девет оси, те могат да бъдат оборудвани с 1-, 2- или 3-осни предни талиги Dolly. Доста е трудно да се определи предназначението на тази група полуремаркета.