Смяна на двигателно масло

смяна на двигателно масло

Липсата на сериозни повреди

Гаранцията за безпроблемна работа на двигателя и липсата на сериозни повреди ще бъде използването на висококачествено моторно масло и навременното компетентно обслужване на силовия агрегат. Смяна на двигателно масло. В същото време много собственици на автомобили се подвеждат от препоръките на автомобилния производител да сменят маслото на всеки 15 хиляди километра. Докато майсторите в сервиза и много опитни шофьори препоръчват извършването на такава работа на всеки 6-8 хиляди километра. Нека поговорим по-подробно за експлоатационния живот на висококачествено моторно масло. Само преди 10-15 години практически нямаше проблеми с определянето на оптималния интервал на обслужване.

Смяна на двигателно масло

Повечето собственици на автомобили сменят двигателното си масло при пробег от 10-15 хиляди километра и това се позволява както от спецификацията на техническата течност. Така и от особеностите на работата на двигателя. Ето защо, днес, след като видяха в сервизната документация за автомобили препоръката на автомобилния производител да сменя маслото и при пробег от около 15 хиляди километра. Смяна на двигателно масло. Много собственици на автомобили започват да спестяват от сервиз, значително увеличавайки интервала на обслужване. Трябва да се разбере, че във всеки конкретен случай експлоатационният живот на моторното масло ще зависи не само от вида на двигателя и характеристиките на смазката, но и от конкретната експлоатация на автомобила.

Качество на нашето гориво

В чужди страни по-голямата част от пробега пада по крайградски маршрути. Съответно в този работен режим двигателят не е толкова натоварен, така че можете леко да увеличите сервизния интервал. Докато в Русия по-голямата част от пробега е задръстени гъсти улици. Особено след като качеството на нашето гориво оставя много да се желае. Ето защо не трябва да се учудваме, че вече при пробег от 6-7 хиляди километра в смазката се натрупват сажди и други чужди включвания. Които значително влошават параметрите на техническата течност. Ето защо на съвременните високо натоварени принудителни двигатели, които се експлоатират предимно в града, маслото трябва да се сменя на всеки 5-8 хиляди километра.

Качеството на гориво

Това ще бъде отлична профилактика на сериозни неизправности и собственикът на автомобила не рискува в близко бъдеще да се изправи пред необходимостта от основен ремонт на двигателя. Важно е не само своевременно да смените моторното масло. Но и да използвате изключително висококачествени технически течности за тази работа. Правилно подбраното масло, което по своите характеристики напълно отговаря на двигателя на автомобила, осигурява на двигателя необходимата защита. Предотвратявайки преждевременното му износване. Можете да научите повече за експлоатационните характеристики на маслото, препоръчани от производителя на автомобила, от техническата документация за автомобила.

Собствениците на автомобили

Собствениците на автомобили трябва да купуват изключително висококачествено и оригинално масло. Днес не е необичайно да има проблеми с фалшифицирането на смазочни материали. Така че ще трябва да откажат да купуват такива технически течности на пазари и магазини със съмнителна репутация. Това ще ви позволи да бъдете напълно уверени в качеството на услугата, а собственикът на автомобила не рискува да се сблъска с пълно коксуване на двигателя, необходимост от отварянето му и извършване на скъпи ремонти на силовия агрегат. В продажба в специализирани магазини можете да намерите различни препарати и специално масло за двигателя, което е предназначено за отстраняване на всички вътрешни замърсители.

Преждевременно износване

Такова вътрешно почистване на двигателя с помощта на специална автохимия или масло има както определени предимства, така и недостатъци. Необходимо е да се вземе предвид фактът, че когато извършваме такова измиване, измиваме мазнината от труднодостъпни места. В последствие двигателят работи дълго време на сухо, което води до преждевременното му износване. В същото време ще бъде невъзможно напълно да се отървете от гъста мръсотия и коксуване. За да може такъв препарат да корозира плътни образувания, той е направен възможно най-здрав. Така че не бива да се изненадвате, че след такава процедура в двигателя трябва да се сменят гумирани уплътнения и уплътнения.