Скоростомерът на автомобила

Скоростомерът на автомобила

Действителната скорост

Много шофьори се оказаха в ситуации, когато действителната скорост беше по-висока или по-ниска от показаната на скоростомера. Факт е, че дори в завода е разрешена малка грешка в индикаторите за скорост и това може да изиграе жестока шега с водачи, които буквално за няколко километра превишена скорост ще бъдат глобени с помощта на фотокамери и видеозапис на нарушения. Скоростомерът на автомобила. Нека поговорим по-подробно защо реалната скорост може да се различава от показанията на скоростомера. Има няколко начина за измерване на скоростта на превозното средство. Но повечето системи отчитат броя на оборотите на вала на скоростната кутия. В някои случаи обаче такива показатели ще се различават от действителния брой обороти на колелата. В такъв случай се допуска малка грешка, както нагоре, така и надолу.

Скоростомерът на автомобила

Между другото, в завода се допуска само положителна грешка в показанията на скоростомера. Скоростомерът на автомобила. Тоест, скоростомерът на таблото ще покаже изключително висока скорост, отколкото в действителност, но не по-малко. По време на експлоатацията на автомобила обаче могат да се появят всякакви неизправности на тази система или условията на работа на автомобила влияят върху точността на показанията. Това води до отрицателни грешки, когато скоростомерът показва по-ниска скорост от реалната, което може да доведе до нарушаване на установените ограничения на скоростта на пътя. Най-честата причина за такива грешки на скоростомера е използването на колела с по-голям диаметър, отколкото препоръчва производителят.

Грешка в скоростомера

Увеличаването на радиуса на колелата неизменно води до грешка в скоростомера и такива показания могат да се различават с 10% или повече. Също така могат да се отбележат грешки, ако налягането в гумите се различава значително от оптималното. Скоростомерът на автомобила. В такъв случай разликата в скоростта на скоростомера може да бъде 2-3 процента. Между другото, износените гуми също могат да повлияят на показанията на скоростомера. В този случай често се отбелязват малки приплъзвания на колелата, което води до значително увеличаване на показателите за скорост на скоростомера. Не забравяйте, че препоръките на производителя за размерите на колелата ще трябва да бъдат взети предвид, за да се осигурят най-точните показания на скоростта на скоростомера. Използвайки изключително нови висококачествени гуми, в които непрекъснато се проверяват показателите за налягане, които трябва да съответстват на оптималните параметри.