системи за безопастност

Системи за безопастност

Подобна позната и мразена от някои шофьори процедура на медицински преглед преди пътуване е приложена в този трактор под формата на система Alcolock. Това е фабрично построен алкотестер в кола. Системи за безопастност. Преди пускане на двигателя се извършва дихателен тест. Ако се открият алкохолни пари, възможността за стартиране на двигателя се блокира за минута. Ако тестът е успешен, двигателят може да се стартира в рамките на 5 минути. След спиране на двигателя в рамките на 30 минути, той може да се стартира отново, без да се използва Alcolock. Необичайно и малко смешно, но какво да се прави. Трябваше да се прочистя. Веднага възниква въпросът. Може ли нечестен драйвер да извади красиво устройство до корена и директно да затвори проводниците.

Системи за безопастност

Темпоматът традиционно се намира на превключвателя на лявата кормилна колона. Операцията на адаптивния круиз контрол ACC в началото ме изплаши малко. Системата избра разстоянието до колата отпред с голям запас и в един момент усетих липса на сцепление, струваше ми се, че изведнъж спрях насред оживена магистрала. Но леко изоставайки, колата отново уверено продължи да набира скорост. Тогава се оказа, че стойността на разстоянието може да бъде зададена директно от водача. ACC следи този интервал, като автоматично управлява подаването на гориво и спирачните системи. В зависимост от зададената скорост и интервал от време, разстоянието до превозното средство се променя. ACC може да използва спомагателни и основни спирачни системи, осигуряващи забавяне до 2 m / s 2 Представителите на Volvo обясниха, че според разработчиците е опасно да се използва голямо количество стационарно забавяне.

Превозното средство

Радар за подпомагане на системата за смяна на лентата LCS. Уморен шофьор не е асистент. Колко сериозни произшествия биха могли да бъдат избегнати, ако шофьорите на камиони не заспиват периодично на волана. И тук дружелюбното Volvo отново бърза да се притече на помощ, за това е оборудвано със система за предупреждение на водача DAS. Той следи поведението на водача и положението на превозното средство по отношение на маркировката и ръбовете на пътя. Когато е избрана подходящата настройка за показване на водача, системата показва нивото на умора на водача в диапазона от 1 до 5. Системата използва същите компоненти като системата за проследяване на лентата, поради което DAS се доставя изключително със системата LSS.

Неграмотна маркировка

Какво да кажа, разбира се, че е добре, когато има добре оборудван камион, който във всяка ситуация продължава да предпазва водача от различни неприятности, знае как да предотврати различни неприятности. Ето само човекът зад волана и пътят също трябва да му съответства. Системи за безопастност. В противен случай това ще се възприеме като отсъствие на необходимост от подобряване на квалификацията ви за шофиране, а в някои случаи дори да помислите и да вземете адекватни решения. И лош път с неграмотна маркировка или липсата му ще сложи край на работата на някои полезни системи. И тогава красивата и скъпа технология, създадена от хората за хора, ще бъде безсилна срещу бариерата на мощното невежество. Но, както казват на Изток, доверете се на Бога и вържете камилата.