системата за контрол

Контрол на сцеплението

Повечето съвременни автомобили са оборудвани с противо плъзгаща система, която работи заедно с други електрически системи. Които осигуряват необходимата безопасност при шофиране. Често собствениците на автомобили сами изключват такъв контрол на сцеплението. Което според тях подобрява управляемостта и позволява по-добра реализация на динамичните характеристики на двигателя. Системата за контрол. Нека поговорим по-подробно за това как и защо са изключени такива системи за контрол на сцеплението. Първите системи за контрол на сцеплението се появяват през деветдесетте години на миналия век и различни производители на автомобили наричат ​​такива системи по различен начин, поради което многобройни съкращения само подвеждат шофьорите.

Система за контрол

Принципът на работа на такива системи е прост, специални сензори четат индикатори за въртене на колелото и ги сравняват с текущата скорост. Ако има разлики в тези стойности, системата открива приплъзване на колелото чрез спиране на отделни оси или незабавно прекъсване на подаването на гориво към двигателя. Също така, наличието на такава система за контрол на сцеплението позволява донякъде да опрости шофирането по пътя през зимния сезон. Когато с едно невнимателно движение на крака си върху педала за газ можете да потънете дълбоко в снега. А по-късно можете да извадите колата само като помолите за помощ и използвате мощна лебедка. Въпреки това, при наличието на противо плъзгаща система, колелата просто няма да могат да се заровят в блатиста земя или сняг. Системата за контрол. Следователно водачът може да се чувства уверен дори при трудни условия, например след обилни снеговалежи или по хлъзгави пътища.

Различни сензори

Средностатистическите шофьори, които са свикнали на спокойно и премерено шофиране. Почти никога не изключват тази система, тъй като тя значително увеличава безопасността при шофиране. Въпреки това, в определени ситуации, например, когато се забележат неизправности на различни сензори, необходими за работата на цялата система, контролът на сцеплението може да не работи правилно, което води до необходимостта или да го деактивирате, или да се свържете със сервиза за подходящ ремонт. Основната цел на такава система е безопасността на автомобила, особено при шофиране през зимата на хлъзгави настилки. Нещо повече, днес при мощни автомобили подобно приплъзване може да възникне не само при стартиране на автомобила, но дори и в движение.