Сервоуправляемо движение

сервоуправляемо движение

Управлението на автомобила

Повечето съвременни автомобили са оборудвани със сервоуправление, което значително опростява управлението на автомобила. Хидравличният усилвател е доста сложна система, която е подложена на повишени натоварвания по време на работа на автомобила. Неговата издръжливост и липсата на критични неизправности до голяма степен ще зависят от правилната работа на превозното средство. Сервоуправляемо движение. Познавайки тънкостите на управлението на автомобил със сервоусилвател на волана. Можете да избегнете подобни повреди, намалявайки разходите за ремонт на автомобила. Опитните собственици на автомобили твърдят, че не се препоръчва завъртането на волана до краен предел на автомобил с хидравличен усилвател.

Сервоуправляемо движение

Също така, не трябва да фиксирате волана в крайно положение по време на паркиране или паркиране. Тъй като в такъв случай към натоварването върху цялата система се увеличава значително. Всъщност такова твърдение е вярно, което се потвърждава от много професионални механици. Сервоуправляемо движение. Самото сервоуправление е доста надеждно, но в същото време не е лишено от слабите си страни. Тези слаби места включват тръбите, които често се повреждат, ако воланът е усукан до максималните ъгли. Принципът на действие на цялата система е такъв, че при завъртане на волана налягането на хидравличната течност в системата се увеличава. Ако воланът се държи дълго време в това крайно положение, преливният клапан се отваря, което позволява освобождаването на хидравличната течност. Това гарантира правилното разпределение на смазката по тръбните връзки.

Образуват прегъвки

На много автомобили такива маркучи не са много добре разположени, образуват прегъвки и когато налягането в системата се повиши, когато воланът е завъртян до краен предел, вероятността от намаляване на налягането в системата се увеличава. Ако маркучът се спука от такова неиздадено свръхналягане, работата на целия сервоусилвател на волана неизменно ще пострада, което може да бъде пълна изненада за водача, който се затруднява да поддържа контрола върху автомобила. Сервоуправляемо движение. Това може да доведе до сериозни пътни инциденти с висока скорост. Ако е необходимо да развиете волана докрай, което е приблизително 180 градуса, тогава е необходимо да не държите волана в това положение, а леко да го завъртите в обратна посока.

Налягането в системата

Траекторията на автомобила в такъв случай няма да се промени, докато водачите не рискуват да се образуват прегъвки в тръбите и чрез такова движение на волана донякъде намаляват налягането в системата. На паркингите също не се препоръчва да оставяте колата с обърнат волан, тъй като в такъв случай натоварването върху цялата система е значително увеличено. Отделните му елементи започват да се износват бързо, след което автомобилът се нуждае от преждевременен ремонт. Разбира се, при заглушен автомобил клапаните няма да се отворят и няма повишено налягане в системата. Последното се постига поради факта, че при паркиране по инерция воланът извира в обратна посока, което ви позволява да решите проблема с високо налягане, което може да спука тръбите.