Самосвали

самосвали

Самосвали

При минните самосвали се използват два вида трансмисии хидромеханична GMF и електромеханична EMG. Както показва практиката, при наклони в шасито на от 12 до 15% е за предпочитане да се използват самосвали с GMF, те имат по-добри динамични характеристики. Ефективност d. хидромеханичната трансмисия е по-висока, което означава, че скоростта на самосвала и неговата производителност на единица изгорено гориво са по-високи. От своя страна използването на EMT ви позволява да промените оформлението на самосвала, да опростите кинематичната диаграма и да приложите индивидуално задвижване към всяко колело моторно колело.

Силен натиск

За да отговори на нуждите на много отворени ями със среден и нисък капацитет, Беларуският автомобилен завод произвежда гама самосвали с хидромеханична трансмисия и товароносимост l / c до 90 т. По-тежките превозни средства се произвеждат традиционно с EMT най-тежката е БелАЗ-75306 с товароподемност 220 тона. Световни лидери като Caterpillar и Komatsu обаче произвеждат редица тежки самосвали с хидромеханична трансмисия най-тежкият е моделът CAT 797B с товароподемност от 380 т, които се използват успешно в много предприятия. В Русия най-често срещаните самосвали от серия БелАЗ-7540 с товароподемност 30 тона, включително п/p.редшествениците от тази серия – моделите БелАЗ-7522, БелАЗ-7526, както и ветеранът.

h3 style=“text-align: center; font-size: 30px; display: block; margin-bottom: 7px;“>Модернизирана версия

От 1967 г. те произвеждат модернизирана версия на БелАЗ-540А с нов дизелов двигател ЯМЗ-240 22,3 литра, 360 к.с. Самосвал с междуосие от 3550 мм развива максимална скорост от 55 км / ч. БелАЗ-540А съответства на световното ниво и е първият в СССР, който по това време получава почетен знак за качество. Автомобилът се оказа много успешен и, според уверенията на представителите на Caterpillar, стана конкурентно труден за техните продукти. Създаването на тежки самосвали с GMF е свързано с редица дизайнерски проблеми. Предаването на големи въртящи моменти изисква значително усложнение на конструкцията на трансмисионните възли и тяхното претегляне, причинява поскъпване на машината, включително по време на работа.

h4 style=“text-align: center; font-size: 30px; display: block; margin-bottom: 7px;“>Подобрена версия

През 80-те години 540 е заменен от подобрена версия на БелАЗ-7522 с товароподемност 30 тона с по-икономичен двигател с 360 к.с. И нова трансмисия с повишена ефективност. преобразувател на въртящия момент и подобрена спирачна система. Вариантът на въглища е присвоен индекс 7526. От 1981 г. БелАЗ-7540 с товароподемност 40 тона за отстраняване на скали от дълбоки кариери. Оборудван с 425 конски сили дизелов двигател ЯМЗ-240ПМ2 с турбокомпресор също произведени. Днес автозаводът предлага серия от модерни 30-тонни самосвали БелАЗ-7540.