Самодиагностика на автомобил

самодиагностика на автомобил

Предназначение на функцията за самодиагностика

Разбира се, ще бъде невъзможно да се определят критични повреди на двигателя. Автоматичната трансмисия или различни приспособления, като се използва такава самодиагностика. Самодиагностика на автомобил. Но все още е възможно да се идентифицират изгорелите крушки, изтощена батерия или да се определят други прости неизправности. Докато не е нужно да карате колата до сервиза и да плащате няколко стотин лева за такава работа. Тази възможност за самодиагностика ще бъде полезна не само за собствениците на автомобили. Но и за потенциалните купувачи на автомобили на вторичния пазар. С тази функция за самодиагностика можете да идентифицирате проблем с въздушната възглавница, ABS сензорите или алармата на Check E ngine.

Самодиагностика на автомобил

Ще бъде невъзможно да се скрият такива проблеми от системата за самодиагностика. Самодиагностика на автомобил. Използвайки тази функция, можете да разберете състоянието на спирачните накладки, които често се изтриват по време на работа и изискват подмяна. Също така, когато купувате кола на вторичния пазар, можете, като активирате проверката на автомобила, да определите дали всички въздушни възглавници са на мястото си. Ако е възможно да се изясни, че отделни въздушни възглавници са били изстреляни и заменени с нови, тогава се препоръчва да откажете да закупите такава машина.

Предупредителни светлини на таблото

Не са редки случаите, когато различни предупредителни светлини на таблото изгарят. В този случай, дори да има определени повреди в колата. Собственикът на колата няма да знае за съществуващите проблеми на колата си. Функцията за самодиагностика започва да проверява всички подобни предупредителни аларми и ако някакви светлини не светят. Можете визуално да идентифицирате съществуващите повреди и да поправите автомобила. Веднага трябва да се отбележи, че няма универсален начин за активиране на такава функция за самодиагностика. Начинът, по който се задейства тази проверка, ще се различава в зависимост от конкретния автомобилен производител.

Кормилна колона

Най-лесният начин за извършване на тази проверка е на местни автомобили. За да стартирате самодиагностика с изключен двигател и натиснато запалване, се натиска бутонът, който нулира дневния пробег на автомобила. Някои превозни средства нямат такъв бутон, така че ще трябва да натиснете горния страничен бутон, разположен на превключвателя на кормилна колона. При автомобилите на Honda не е толкова лесно да стартирате такава функция за самодиагностика, тъй като трябва да бъдете сръчен шофьор и да знаете алгоритмите за активирането му. Ще трябва да задържите бутона, който нулира дневния пробег, след което ключът в запалването се премества в горната позиция, с другата страна включвате и изключвате късите фарове.

Експлоатация на автомобил

След това ключът се прехвърля във втората позиция, фаровете се включват и изключват отново и бутонът за ежедневно пускане се натиска три пъти. Тъй като няма универсален начин за стартиране на такава функция на автомобили, няма да е излишно да проучите инструкциите за експлоатация на вашия автомобил. Или да изясните точния му алгоритъм за активиране в Интернет на специализирани форуми. Не бива да пренебрегвате тази възможност за диагностициране на автомобил, това е най-простият и в същото време ефективен начин за откриване на неизправностите в автомобила. Днес повечето съвременни автомобили са оборудвани с функция за самодиагностика, която позволява донякъде да опрости работата на автомобила.