Резервоарът за гориво

Резервоарът за гориво

Резервоара на автомобила с бензин

В съвременните бензиностанции се използват специални колони. Които позволяват на пистолета да определи пълненето на резервоара на автомобила с бензин. След което подаването на гориво веднага спира. Резервоарът за гориво. Много от нас се замислят как пистолет на бензиностанция разбира. Че резервоарът е пълен с гориво и е необходимо да се спре подаването на бензин или дизел от помпата. Именно за устройството на такива модерни бензиностанции и пистолети ще говорим в тази статия. На много от нас може да изглежда, че някъде в дюзата за гориво има специален сензор, който открива пълненето на резервоара. Наличието на такава електроника обаче значително би усложнило процеса на зареждане с гориво и потенциалният източник на искри в дюзата за гориво би бил просто опасен, тъй като това може да доведе до експлозия на бензинови пари.

Резервоарът за гориво

Вътре в дюзата за пълнене има малък клапан с допълнителна мембрана, именно този клапан отваряме и затваряме, когато натискаме лоста на пистолета. Такъв клапан се отличава със своята надеждност и простота на дизайна, което практически изключва неговата повреда по време на работа на бензиностанция. Резервоарът за гориво. На дюзата за гориво на носа му има специална вдлъбнатина. Която подобно на засмукване осигурява всмукване на въздух, в резултат на което налягането се изпуска и бензинът започва бързо да изтича от дюзата за зареждане с гориво. Когато пистолетът е потопен, когато такава вдлъбнатина на носа му е спусната в течността, засмукването на въздух спира. Положението на диафрагмата се променя, което изтласква предпазителя надолу.

Характерно щракване

Веднага след като предпазителят и клапанът се затворят, чуваме характерно щракване. След което лостът се връща в първоначалното си положение и потокът от гориво в резервоара за газ напълно спира. Резервоарът за гориво. Вътре в дюзата за гориво има и малка метална топка. Която при затваряне на клапана напълно затваря канала, през който се подава горивото. Самият канал е напълно вакуумен, което увеличава вакуума, съответно дори с малкия си диаметър е възможно бързо подаване на гориво в резервоара за газ и лесно затваряне на отвора с малка топка. Дюзата за гориво в съвременните дозатори на бензиностанциите е доста надеждна и благодарение на специален клапан той е в състояние да определи пълненето на резервоара с бензин, като незабавно спира подаването на гориво. Използваният дизайн има чисто механичен принцип на работа, без никаква електроника.