Пътен работник

Пътен работник

Забелязах тези коли по улиците миналата година. Привидно голяма кабина, увенчана с изпъкнали очи-фарове, просто не позволяваше на камиона да се изгуби в сивия градски трафик. И ето един от тези изроди, който стои пред мен. Само дето емблемата на тези автомобили беше Hyundai, но иначе е много подобна. Що за деца са това, с различни имена и еднакъв външен вид. Желязо и пластмаса. Нямах време да погледна наистина в огромните фарове, тъй като краката ми ме занесоха до входа на пилотската кабина.След като отворихте широката врата, можете да продължите към огледа, без дори да влизате вътре. Не, кабината изобщо не е малка, просто е поставена достатъчно ниско и всичко се вижда перфектно от земята. Въпреки че тези, които ще работят по него, ще оценят.

Пътен работник

Разбира се, не възможността да погледнат, а удобството при влизане и излизане. Лесното изпълнение на тази процедура на превозни средства е много важно. Вътре можете удобно да настаните само двама. Третото място е чисто номинално и е предназначено по-скоро за спешни случаи. В нормален режим е най-добре да сгънете гърба и да използвате любезно предложената маса. Отначало не ми хареса много шофьорската позиция. Някак тясно и вратата е твърде близо. Но напразно машината се продава в единствения пълен комплект всичко е включено, дори климатикът. След 10 минути празен ход свалих обемното овче палто и чудо, но къде е стегнатостта? Такива приятни неща като електрическите прозорци допринасят за промяна в усещанията.

Пътен работник

Беше приятно да се знае, че вътре има достатъчно място за различни дребни неща. Различни джобове, ниши. Отлично „отделение за ръкавици“ и разбира се огромно пространство зад столовете. Оказа се удобно да се измъкнат нещата оттам както седнали в пилотската кабина, така и да стоят на улицата. Сега да преминем към тялото. По принцип тялото не се откроява с нищо свръхестествено. Освен ако не ми хареса отделната ключалка на страничната дъска. За разлика от стандартната схема за автомобили от този клас, когато задната и страничните дъски са свързани и когато първата се отвори, втората започва да се мотае, тук можете да транспортирате дълго парче съвсем спокойно.

Пътен работник

Нестандартният подход към някои решения е видим, когато едва се приближите до Kia Bongo. Как ви харесва фактът, че на предната ос има колела R14, а отзад са монтирани двойни колела R12? Това все още е нищо, но предположих, че в тази ситуация ще има само една резервна гума само напред. А отзад има две колела от всяка страна. Но не, корейците не станаха алчни и има ДВЕ резервни колела за всяка ос от нейното измерение.Трябва да се отбележи, че подовото покритие и тунелът на двигателя са лесни за почистване, което означава, че следите от пръсти, които неизменно се появяват по време на ремонта, ще бъдат лесно премахнати.Трябва да се отбележи, че подовото покритие и тунелът на двигателя са лесни за почистване.