Почукването на клапани

почукването на клапани

Уморените двигатели

Липсата на чужди звуци в двигателя и добра мощност са признаци за компетентна поддръжка и отлично състояние на силовия агрегат. Въпреки това, често по време на работа могат да се появят различни видове неизправности. Почукването на клапани. По-специално има почукване на клапани, което показва необходимостта от отваряне на двигателя и извършване на неговия ремонт. Нека поговорим по-подробно за основните причини за почукване на клапана, ще ви кажем как да се справите с такъв проблем. Подобни проблеми са най-често типични за двигатели, които имат солиден пробег. Състоянието на вече уморените двигатели ще остави много да се желае те могат да имат неизправности в групите клапани, причината за които е естественото износване.

Почукването на клапани

Между лостовете и гърбиците на разпределителния вал има малка междина, което води до характерно метално тракане. Първоначално в завода такава пролука между лостовете и гърбиците на разпределителния вал се задава при сглобяването на двигателя, но тъй като колата работи и степента на износване започва, клапаните започват да чукат, което значително влошава надеждността на двигателя. Почукването на клапани. В такъв случай се изисква отваряне на двигателя и извършване на сложни ремонти. В крайна сметка такъв чукващ клапан просто ще спре да се затваря, което може да доведе до критични повреди на двигателя. Най-често двигателят се прегрява и се отбелязва намаляване на компресията в определен цилиндър.

Необходимостта от извършване

Ако собственикът на автомобила не се обърне своевременно към услугата, това води до необходимостта от извършване на основен ремонт, докато първоначално е било възможно да се справите с малко кръв. Друга причина за такъв характерен удар на клапаните е детонацията, която възниква по време на различни аварии. Това може да бъде ниско качествено гориво, общо износване на двигателя, неправилно запалване и редица други повреди на двигателя. Възможно е да се определи възникналата детонация, а заедно с нея и почукването на пръстите, чрез появата на отработен дим с характерен черен цвят, чрез вибрациите на двигателя, намаляването на мощността на двигателя и работата на силовия агрегат при по-висока температура.