Подаване на стартов ток

подаване на стартов ток

Подаване на стартов ток

Проблемът как да запалите акумулатор от друга кола е познат на много собственици на автомобили. Особено често се усеща при настъпването на студено време. Седейки сутринта в колата и завъртайки ключа за запалване, собственикът на автомобила може да открие слаба работа на стартера. Което ще сигнализира, че акумулатора е разреден под допустимото ниво. Допълнителни сигнали, потвърждаващи тази „диагноза“, ще бъдат слаб блясък на лампи в колата. Пращене или щракане на аларма, приглушен звук на клаксона или пълен отказ на електрическо оборудване. Подаване на стартов ток.

Причината за разреждането на акумулатора

Как да запаля акумулатора от друга кола? Причината за разреждането на акумулатора могат да бъдат светлини за паркиране, които не са изключени през нощта. Също така магнетофон, всяко друго оборудване, захранвано от електрическа мрежа. Също така е възможно внезапно разреждане на акумулатора с късо съединение или просто поради стареене на акумулатора и влошаване на неговите характеристики. Подаване на стартов ток. Най-добрият изход от ситуацията е да си купите нова батерия. Но трябва да тръгнете точно сега, така че собствениците на автомобили разумно прибягват до доказания метод – запалване на батерията от донорската кола.

Как правилно да подадем ток

Как правилно да запалите акумулатора? Преди да разрешите успешно проблема, трябва да се уверите, че електрическите вериги са в изправност. Всяко прекъсване на проводника или късо съединение е явно „противопоказание“ за осветяване на автомобил. В първия случай неизправност все още ще остане в колата. Във втория осветлението със вероятност от 100% ще доведе до падане на работещият акумулатор на автомобила, чийто собственик любезно се е съгласил да помогне. Процедурата за осветяване на автомобил трябва да бъде следната. Колата, чийто акумулатор ще действа като донор, е поставена една до друга. Така че дължината на проводниците с крокодилски скоби да е достатъчна за свързване на две батерии. Естествено, в този случай каросериите на автомобила не трябва да се допират.

Изправност на свързващите елементи

Всички електрически уреди в двете превозни средства са изключени. Проверява се изправността на свързващите проводници. Терминалът се отваря от контакта „-“ на акумулатора на дефектната кола. Един от проводниците свързва “+” контактите на двата акумулатора. Вторият проводник свързва “-” контакта на автомобила-донор с масата на дефектното превозно средство. Оптимално е закрепването на скобата към стойката на двигателя или към цилиндровия блок. Тук трябва да бъдете много внимателни проводниците да не докосват движещи се части на автомобила, които при стартиране на двигателя могат да разрушат веригата.

Запалване на автомобила

Стартираме донорската кола и оставяме мъртвия акумулатор да се презареди в рамките на 2-3 минути. Изключваме двигателя на донорската кола. Запалваме дефектна кола и загряваме двигателя за 5-10 минути, в зависимост от околната температура. Тук си струва да се съсредоточим върху достигане на температурата в двигателя около 50 градуса. Ако автомобилът с изтощен акумулатор не стартира, струва си да презаредите отново, като включите двигателя на донорската кола за още няколко минути. Свързваме обратно терминала от контакта „-“ на акумулатора на дефектната кола, без да изключваме двигателя. Разединяваме проводниците със скоби едновременно от двете коли. Първо от контактите „+“, след това от контакта „-“ и масата на дефектната кола.

Допълнителни съвети

Допълнителни съвети как правилно да запалите акумулатора. За да може осветлението на колата да върви добре и да не води до допълнителни повреди, струва си да се разгледат допълнителни препоръки. Запалването на автомобил при температури под -20 ° C може да е неефективно. Ще бъде ефективно и безопасно да запалите акумулатора от автомобил с подобен индикатор за работен обем на двигателя, които имат сходни стартови токове. Автомобилите с дизелови двигатели имат много по-висок стартов ток от автомобилите с газов двигател, така че те могат да бъдат запалени само от подобен дизелов автомобил. Нормалната дължина на проводниците с крокодилски скоби е 6 метра. Това са тези, използвани от специалисти по автосервиз, докато щипките трябва да бъдат надеждно споени към проводника, за да се осигури надеждна връзка.