Повреда на сферичните шарнири

повреда на сферичните шарнири

Отделните елементи на шасито

Вътрешните пътища не се различават по качество, така че не е изненадващо, че именно окачването носи най-голямо натоварване, а отделните елементи на шасито трябва да се сменят почти всяка година. Един от тези проблемни елементи на окачването са сачмени лагери. Повреда на сферичните шарнири. Те стават неизползваеми както поради увеличеното натоварване на разбити пътища, така и поради грешките на самите водачи. Нека поговорим по-подробно защо сферичните стави се износват бързо и трябва да бъдат заменени. Сферичните шарнири са еднакви на почти всички автомобили. Този елемент свързва лоста с кормилния механизъм, монтиран между тези два елемента. Опората е здраво закрепена към елементите на окачването, но вътре в нея има шарнир, който позволява на кормилната дръжка да се върти.

Повреда на сферичните шарнири

Именно тази конструкция с въртяща се фуга вътре е слабото звено. По време на експлоатацията на автомобила тя има повишено натоварване и като се вземат предвид не много качествените български пътища, трябва да сменяте топчестите почти на всеки 2 -3 години. Експертите идентифицират няколко основни причини за бързия отказ на сферичните стави. На първо място, това е тяхната инсталация без използване на смазка. За да спестят пари, някои производители на такива резервни части продават такива без специална грес, които трябва да бъдат закупени отделно. Много собственици на автомобили просто не знаят за необходимостта от използване на смазка и когато извършват такива ремонти. За да намалят общите разходи за ремонт, бригадирите не говорят за задължителната употреба на допълнителна смазка.

Подмяна на сферичната става

Също така може да се отбележи бърз отказ на сферичните стави поради повреда на багажника. Всяка страна на такава резервна част има специален багажник, който предпазва вътрешните й повърхности от прах, мръсотия и пясък. Ако такъв защитен гумиран багажник е скъсан или напукан, тогава скоро пясъкът и мръсотията ще се смесят с грес, което води до бързо износване и необходимост от подмяна на сферичната става. Друга причина за износване на сферичните шарнири е небрежното шофиране по неравен път. Ако често карате неравности, ями и неравности с висока скорост, тогава буквално след година и половина ще трябва да замените счупената сферична става. При такива товари и шофиране по неравни пътища лостът рязко променя позицията си.