Пластмасова облицовка на двигателя

пластмасова облицовка на двигателя

Eксплоатация на автомобила

Съвременните автомобили имат пластмасови облицовки на двигателя под капака, които са прикрепени към специални подрамки с щипки и болтове. Много собственици на автомобили обаче премахват такава защита и шофират без защита, което според тях улеснява експлоатацията на автомобила. Нека поговорим по-подробно защо много собственици на автомобили шофират без такава пластмасова защита на двигателя. В миналото се смяташе, че наличието на такава подплата е знак за скъпа премиум кола. Пластмасова облицовка на двигателя. При бюджетни марки такава защита се използва изключително рядко. Днес обаче почти всички автомобили без изключение, дори корейските и китайските марки, имат пластмасова защита на двигателя, което до известна степен усложнява ремонта и поддръжката на автомобила.

Пластмасова облицовка на двигателя

Трябва да се каже, че такова пластмасово покритие няма практическа цел. Той не заглушава шума и вибрациите от двигателя, по никакъв начин не влияе на топлинната ефективност на силовия агрегат. Не предпазва двигателя от влага и механични повреди. Следователно можем да кажем с увереност, че такива пластмасови защитни елементи нямат практическа употреба, а изпълняват само декоративна функция. Повечето собственици на автомобили обясняват факта, че премахват такава пластмасова облицовка със значителното усложнение на поддръжката на двигателя, ако има такова. Всъщност, ако все още е възможно да се добави масло в присъствието на такъв корпус. Тогава е просто невъзможно да се подменят свещите или да се демонтират всякакви приставки.

Пластмасовата защита

В такава ситуация е много по-лесно да премахнете такъв пластмасов корпус веднъж, като имате пълен достъп до двигателя и всички приспособления. Ако постоянно премахвате и инсталирате пластмасовата защита, баналната процедура за проверка на пролуките на електродите на свещите ще продължи няколко часа. Също така, с такава пластмасова защита е трудно да се контролират възможните течове на технически течности. Съответно, ако собственикът на автомобила не подаде заявление за ремонт навреме, когато върху автомобила му се разлее масло или антифриз, по-късно могат да се появят критични повреди, елиминирането на които ще струва значителна сума.