От идването на кардана

От идването на кардана

Универсални шарнири

През 1904 г. 29-годишният студент от университета Корнел Кларънс Спайсър напуска обучението си, за да започне производството на универсални фуги в Плейнфийлд. От идването на кардана. Това решение се ражда година по-рано, когато млад инженер разработва експериментален автомобил, който използва карданен вал с универсални шарнири по собствен дизайн вместо традиционно верижно задвижване. Оказа се вярно. Само две години по-късно Buick, Wayne, Olds, Stevens-Duryea, American Motor Car, Diamond T и ER Thomas бяха клиенти на новосформираната Spicer Universal Joint Manufacturing Company. И много скоро новото универсално съединение на Engineer Spicer се превърна в индустриален стандарт за трансмисии.

От идването на кардана

Младата компания се справяше добре. Гамата от компоненти се разшири, производствената база нарасна. Загубата на тясна специализация се отразява в името – на 30 ноември 1909 г. думите Universal Joint изчезват от него. Фирмата стана известна просто като Spicer Manufacturing Company SMC. От идването на кардана. Експерименталната кола на Кларънс Спайсър. Млад инженер използва карданен вал вместо конвенционално верижно задвижване, за да прехвърли въртящия момент на двигателя към задвижващата ос. Кларънс Спайсър е талантлив инженер, автор на повече от 30 патента, но става все по-трудно да се управлява разтегнатото производство. През 1914 г. към него се присъединява Чарлз Дана. 33-годишният адвокат от Ню Йорк започва да се стреми към бизнес експертиза и ръст на капитала.

Председател на управителния съвет

Изключителните му бизнес и организационни умения го водят до позицията на президент и касиер на компанията само две години по-късно. Той остава непроменен президент до 1948 г., когато става председател на управителния съвет. К. Спайсър започва производството си чрез отдаване под наем на помещения от Potter Printing Press Company, Plainfield. И през 1915 г. неговата компания празнува първото си домакинство – тя се премества в нов комплекс, разположен в South Plainfield. В него имаше и място за първата изследователска лаборатория, занимаваща се по това време с анализ на чугун и стомана.Талантлив инженер. Основател на компания, която успя да прерасне в голяма международна корпорация Кларънс Спайсър.

Реда в индустрията

Основател на компания, която успя да прерасне в голяма международна корпорация. Човекът, който даде 53 години на фирмата, която носи неговото име Чарлз Дана. В началото на века автомобилната индустрия все още е в зародиш. Дизайнерите бяха свободни в избора си, не съществуваше стандартизация. Това обаче не продължи дълго. Веднага след като колата се обяви за средство за въздействие върху военната мощ, незабавно бяха взети мерки за възстановяване на реда в индустрията. Ето как беше През 1917 г. САЩ се подготвят за война и армията се нуждае от камион, изработен от стандартизирани компоненти и следователно независим от която и да е частна компания. Изискваше се разработване на общи подходи, компоненти и възли. Правителството събира представители на водещите компании в бранша във Вашингтон.