Окачване на автомобила

окачване на автомобила

Днешна дата

Окачване на автомобила. Към днешна дата в автомобила се използват различни видове окачване, включително зависими и независими конструкции. Всеки от тези видове окачване има свои специфични предимства и недостатъци, които влияят върху разходите на собственика на автомобила за поддръжка и ремонти, управлението на автомобила, комфорта на борда и безопасността при шофиране. Нека поговорим по-подробно за това какво представлява зависимо и независимо спиране. Дизайнерски характеристики, предимства и недостатъци на зависимо и независимо окачване. Именно намаляване на надеждността и значителни разходи за ремонт на автомобили.

Окачване на автомобила

Окачването на автомобил, в зависимост от неговия дизайн, може да бъде разделено на две основни категории: зависими или независими. При зависимо окачване на една ос колелата са здраво свързани помежду си, съответно ефектът, който пада върху лявото или дясното колело, неизменно ще повлияе на цялата твърда греда и второто колело на оста. При преминаване на нередности тялото ще се наклони или потръпне и ако едното колело на пътното платно е по-високо от другото, тогава в такъв случай вероятността от преобръщане на тялото се увеличава. Независимото окачване няма твърда греда, следователно колелата на оста не са здраво свързани помежду си, което може значително да увеличи комфорта на борда, подобрявайки управлението на автомобила.

Удари в препятствие

Ако едно от колелата се удари в някакво препятствие или падне в дупка, тогава поради липсата на взаимосвързаност такива удари не се предават на второто колело и каросерията на автомобила. Това значително подобрява характеристиките на управление на автомобила. Дизайнерски характеристики, предимства и недостатъци на зависимо и независимо окачване. Основното предимство на зависимото окачване е простотата на дизайна, което съответно има положителен ефект върху неговата надеждност и лекота на ремонт. На практика няма какво да се счупи в такова окачване; често се използва на бюджетни автомобили, както и на автомобили, които са подложени на значителни натоварвания по време на работа.

Независимото окачване

Предимствата на независимото окачване включват отличен комфорт на борда и значително подобрение в управлението на автомобила. Многобройни пръти, лостове и пружини работят отделно с всяко колело. Което прави възможно по-доброто преглъщане на съществуващите неравности по пътя. Обикновено тези превозни средства с независимо окачване използват по-твърди амортисьори. Което елиминира търкалянето в завоите и свежда до минимум вероятността от плъзгане. Много модерни първокласни автомобили са оборудвани с този тип окачване днес. А независимото окачване може да бъде както отпред, така и отзад, използва се с предно, задно и задвижване на всички колела.