Ненадеждността на вариатора

ненадеждността на вариатора

Възможно изпълнение

Днес съвременните автомобили са все по-оборудвани с непрекъснато променливи трансмисии, вариатори. Които според плана на инженерите трябва да осигурят максимално възможно изпълнение на мощните характеристики на двигателите и в същото време да спестят гориво. Ненадеждността на вариатора. В същото време собствениците на автомобили нямат едно мнение относно надеждността на такива скоростни кутии. Някой смята, че не са прекалено надеждни, докато други собственици на автомобили твърдят, че при правилна поддръжка такъв вариатор ще продължи много години. Нека поговорим по-подробно за надеждността на вариаторите. Най-широко разпространени са вариаторите с клинови ремъци, които се отличават с простотата си на дизайн, не са взискателни в поддръжката и могат да служат дълги години.

Ненадеждността на вариатора

Вариаторите се правят с бутащ колан или дърпаща верига. Ненадеждността на вариатора. Последното се счита за по-надежден дизайн, но замяната на консумативите на такава скоростна кутия ще струва на собственика на автомобила значителна сума. Всички такива трансмисии са напълно автоматизирани, електронният блок за управление следи натоварването на вариатора, предотвратявайки неговата повреда. Едно от предимствата на използването на такива непрекъснато променливи трансмисии е, че няма смяна при превключване на предавките. Следователно ускорението тук е много по-плавно, отколкото при ръчните или автоматичните скоростни кутии. От място колата потегля възможно най-плавно, което изключва възможността двигателят да спре в началото на движението.

Възможно изпълнение

Вариаторите се отличават с безшумната си работа, което се постига благодарение на специалния им дизайн и използването на подходящо масло. Тези скоростни кутии са идеални за градска среда, където е необходимо постоянно да се спускат по-ниски и по-високи предавки. Ако механиката и автоматичната машина постоянно сменят стъпките, като по този начин увеличават натоварването на цялата трансмисия, тогава вариаторът плавно предава мощност, значително намалявайки натоварването на всички компоненти на машината. Приблизително при пробег над 200 хиляди е необходимо да се поправи вариаторът, като се смени не само коланът, но и износените конуси.