Ненадеждни двигатели

ненадеждни двигатели

Специфични двигатели

Не е тайна, че надеждността на съвременните автомобили оставя много да се желае, по-специално това се отнася за двигатели, които може да изискват основен ремонт вече при пробег от 100 хиляди километра. Ненадеждни двигатели. Нека поговорим по-подробно за това кои автомобили със специфични двигатели не се препоръчва да се купуват от професионални механици, които се занимават с възстановяване на силови агрегати. На пето място в антирейтинга на надеждността на двигателя поставихме двулитров бензинов двигател Kia / Hyundai с модификация G4KD. За съжаление този конкретен двигател е инсталиран на голям брой модели на южнокорейски производители, включително Optima, Sportage, Elantra и т.н. Най-често собствениците на автомобили се обръщат към този двигател за ремонт поради появата на точкуване в цилиндрите.

Ненадеждни двигатели

Разбира се, дори при такива проблеми двигателят може да работи дълго време, но се появяват значителни отпадъци от масло и звукът на двигателя се променя значително. Друг не особено успешен силов агрегат е 3,5-литровият двигател Toyota 2GR-FE. Често срещано заболяване на този двигател е появата на надрасквания в първия цилиндър и това се проявява дори при минимален пробег. Ако е възможно, трябва да откажете да закупите такава кола на вторичния пазар или да извършите най-задълбочената й диагностика. Третото място в нашия списък заемат германските двигатели Volkswagen / Audi от семейството на CDAB. Ненадеждни двигатели. Тези двигатели са инсталирани на предишното поколение Audi Q 5 или други автомобили.

Специфични двигатели

Този двигател се отличаваше с увеличен разход на масло и подобни проблеми можеха да се проявят вече при пробег от буквално петнадесет до двадесет хиляди. Кардиналното лечение на такива неизправности е подмяната на буталната група и редовната поддръжка на клапаните. За съжаление подобни ремонти са изключително трудни, така че най-лесният начин е да изберете автомобил с различен, по-малко проблемен двигател. На второ място в нашата класация за най-ненадеждни двигатели е мощен осемцилиндров двигател от BMW с модификацията N63B44. Проблемът с този двигател е злощастното местоположение на двете турбини, които са в срутване на цилиндровия блок. По време на работа именно на това място се отбелязва най-голямото топлинно натоварване, маслото бързо се коксува и се отбелязва лошо смазване на двигателя.