Минимална височина на товарене

минимална височина на товарене

Минимална височина на товарене

Минимална височина на товарене относно прикаченото оборудване. Височината на товарене заедно с товароподемността на полуремаркето-тежкотоварен автомобил са основните параметри. По които се избира тежкотоварен автомобил. Колкото по-ниска е височината на натоварване, толкова по-голям може да бъде поеманият товар. Но както винаги, животът не е толкова прост. Минимална товарна височина за полуремарке отпред. Този тип превозно средство е специално проектирано за превоз на тежко верижни и колесни превозни средства. Височината на товарене е от 200 до 500 мм, в зависимост от конструктивната височина на самата платформа. По-безопасно е да карате тежко верижно превозно средство върху товарна платформа или греди. Които са положени на земята, наречени „ски“, или на централната греда „под корема“, или по периметъра „легло“ на тежко верижно превозно средство.Минимална височина на товарене.

Полуремаркето с челно задвижване

В движение центърът на тежестта ще бъде на минимална височина. И благодарение на хидравликата на регулируемото окачване на колесните колички, ако са две. Тогава е възможно да се регулира хлабината под товара платформа или товар за преминаване под или над препятствия. Минимална височина на товарене. В допълнение, ниската товарна височина елиминира необходимостта от частично разглобяване на машината, за да се побере необходимото пространство за главата. Полуремаркето с челно задвижване е способно да транспортира не само оборудване, но и голямо разнообразие от неделими товари, които могат да бъдат натоварени на платформа от кран. В същото време полуремарке с предно задвижване е по-тежко и, което е по-важно, по-дълго от подобно със задно задвижване, има по-голям радиус на завъртане, което налага някои ограничения за използването му.

Полуремарке със задно задвижване

Полуремарке със задно задвижване е по-маневрено, тъй като е по-късо, но по-високо – височината на товарене е от 800 до 1000 мм. Това е най-често срещаният тип тежкотоварен автомобил, той се отличава с голямо разнообразие по отношение на товароносимостта, броя и конструкцията на осите, дължината на платформата, удължението на платформата, конструкцията на платформата и стълбите. Той може да носи всичко, което се побира в допустимата обща височина на автомобила. А допустимата височина се определя от височинните ограничения по маршрута: преминаване под надлези, тунели, електропроводи и комуникации. Цели населени места и дори райони стават недостъпни за високи превозни средства поради ниско разположената отоплителна мрежа или газопровод. Преходна опция от предно към задно задвижване – полуремарке със задно задвижване с понижена товарна платформа. Този тип оборудване съчетава както предимствата, така и ограниченията и на двата начина на пристигане.

Плоска платформа

трудно е да се кара в него, тъй като колата трябва да бъде натоварена върху колесна количка. Тя е по-дълга от полуремаркето с плоска платформа и товароносимостта е по-малка. Това е вид евтина версия на полуремарке с предно задвижване, ограничена в употреба, но за определени товари и транспортни условия може да бъде много удобна. Например за доставка на котелна къща до населено място, входът към който е блокиран от топлофикационна мрежа, построена преди 60 години. Модулните превозни средства се справят добре и в двата свята, използват се с ниско разположени „легла“ или греди и закачени колички в солидна платформа. Превозвачите или сервизните компании разчитат на модулни превозни средства, които се занимават с така наречените проектни товари – уникални извънгабаритни товари. Компанията Uralavtopritsep произвежда широка гама полуремаркета с понижена товарна платформа, задно и челно задвижване.

Модел ChMZAP 99064-042-02

Моделът ChMZAP 99064-042-02 е представител на масовия сегмент. Това е 3-осно неподвижно полуремарке със заден ход с товароподемност 39,2 т, с плоска платформа с дължина на скоса 11,1 м. Компанията се опита да направи полуремаркето възможно най-достъпно. По този начин, осите на собственото производство на ChMZAP са използвани върху пружинно окачване с колела с размер 235 / 75R17.5. Полуремаркето е оборудвано с едностепенни стълби с пружинен асистент и странични страни на парапета. Нискорамна триосна фиксирана полуремарке CHMZAP 99064-042-02 със задно задвижване с товароподемност 39,2 t. Нискорамна триосна фиксирана полуремарке CHMZAP 99064-042-02 със задно задвижване с товароподемност 39,2 t. Ниско натоварващо двуосно полуремарке CHMZAP 93853-037-V с понижена платформа и задно задвижване. Ниско натоварващо двуосно полуремарке CHMZAP 93853-037-V с понижена платформа и задно задвижване. Моделът CHMZAP 93853-037-B, който се появи сравнително наскоро, е полуремарке с понижена платформа и задно задвижване. Този 2-осен трал с товароподемност 25 т е предназначен главно за транспортиране на колесни превозни средства, за които между колесните арки на полуремаркето има ниши за колелата на машината. Междуцентровото разстояние е 2000 мм, което е удобно за настройка и закрепване на платформата на колесно превозно средство и позволява да се намали допустимото натоварване на оста.