Мега-камион

Мега-камион

Минималните характеристики

Вече може да се заяви, че в Европа се е формирало мощно транспортно лоби, което настоява Европейската комисия да въведе временно разрешение за движение на дълги влакове в цяла Европа. Мега-камион. И според източник в британския вестник The Guardian, въвеждането на нова транспортна директива вече е планирано за 2010 г. Лидерите на много европейски държави искат корекции в пътните стандарти и очевидно бъдещите разпоредби на ЕС ще започнат да се променят в тази посока. По отношение на техническия аспект трябва да се каже, че в основа на добре известни изчисления за минималните характеристики, камионът трябва да има съотношение на мощност от 7 к.с. в двигателя си.

Мега-камион

На един тон бруто тегло. Мега-камион. С други думи, за минималното оборудване на 40-тонен влак ще ви трябват само двигател с мощност от 280 к.с. И съответно агрегат от 420 к.с. е подходящ за 60-тонен LHV. И въпреки че в низините Холандия и Белгия би било възможно да се справите с минимална мощност, по някаква причина никой не е измислил подобна идея. И всички мега-камиони са оборудвани със сериозни силови агрегати. Експериментирайте по пътищата.
Идеята за въвеждане на пилотен стандарт LHV започва да се осъществява през август 2004 г. Когато холандското министерство на транспорта разрешава използването на подвижен състав тип EuroCombi или 25-метрови влакове по пътищата на страната им като експеримент.

Посещение на експеримента

Това беше второто посещение на експеримента. Първият започна през 2000 г. и продължи до средата на 2003 г. Тогава Холандия разрешаваше използването на дълги метри LHV. Но разпоредбите бяха много по-строги от съществуващите днес. За движението на автомобилни влакове бяха отделени само няколко магистрали с дължина 50 км. По които те можеха да работят само в определеното време. Нищо чудно, че само четири транспортни компании взеха участие в този тест. Очевидно това е причината никой да не анализира нищо по-късно, тъй като първото използване на дълги влакове не е оказало влияние върху пътната обстановка в страната.