Маневреност на багер товарач

маневреност на багер товарач

Предимства и недостатъци на видовете трансмисии

Точността и качеството на управление на багер-товарача, неговата маневреност до голяма степен зависят от вида на използваната трансмисия. В съвременните машини се използват два основни типа. Хидродинамично предаване, което се нарича още хидромеханично и хидростатично или хидростатично. Предимства и недостатъци на видовете трансмисии. В съвременните багер-товарачи се използват предимно хидравлични трансмисии-хидродинамични и хидростатични. В устройството за хидродинамично предаване основната роля играят лопатковите динамични помпи и турбини. Захранването се предава директно чрез течно съединение или преобразувател на въртящия момент. Това също така прави възможно предаването на повече мощност, отколкото подобна хидростатична трансмисия може да предаде. Липсата на тръбопроводи, маркучи с високо налягане е значителен „плюс“ при използването на този тип предаване. Маневреност на багер товарач. Хидродинамичните трансмисии обикновено използват три до шест предавки за настройка на скоростта напред-назад.

Маневреност на багер товарач

Хидравличните трансмисии

Хидравличните трансмисии позволяват да се реализират няколко режима на управление на колелата на машината. Управление на една ос, всички колела едновременно „следа в коловоза“ или „движение на раци“. New Holland произвежда багер-товарачи повече от половин век, или по-скоро от 1966 г. И през последните 20 години компанията успешно продава това специално оборудване на пазара. Багер-товарачите от серия B се отличават с висока маневреност и икономия на разход на гориво, което е намалено с поне 10% в сравнение с аналозите на други марки. В модел В90В използва трансмисия PowerShuttle 4×4 с блокировка на диференциала на задния мост. Предаване в модел В110В се предлага на клиентите в две версии. Основната версия 4×4 и като опция трансмисия 4×2. Четиристепенната, сервоуправляема скоростна кутия се превключва плавно дори при внезапни промени в посоката. Трансмисията 4×2 осигурява пълна смяна на товара. Тази конструктивна характеристика улеснява придвижването на багера със собствена мощност на значителни разстояния, а също така намалява времето за цикъл.

Хидравличните трансмисии

През 2017 г. моделната гама на серията беше допълнена с мод за багер товарач. B80V. Машината използва надеждната и издръжлива трансмисия Carraro 4WD 4×4 PowerShuttle. Задната ос на B80V е твърда, неподвижна, а предната ос се колебае под ъгъл от ± 8 °. Такава ос осигурява добър контакт на колелата с опорната повърхност, придава стабилност на автомобила и позволява дори шофиране извън пътя без подхлъзване. Всички багери-товарачи NH B-Series също използват трансмисия Carraro с PowerShuttle 4×4 скоростна кутия и блокировка на диференциала на задния мост. Има бутон за изключване на трансмисията, с който операторът има способността да насочва цялата мощност на двигателя чрез изключване на трансмисията, за да увеличи хидравличната енергия на предното закрепване. Стандартно машините са оборудвани с многофункционална кофа за товарач и, разбира се, оборудване за багери. Има специална хидравлична линия за свързване на определени видове приставки, чиято работа изисква допълнителна мощност.

Хидравличните трансмисии

С помощта на специален адаптерен панел на машините бързо се монтират и демонтират хидравлични прекъсвачи, кофи от различни видове и мощности и вилици. JCB, Hyundai, Сaterpillar не се доверяват на „извънземна“ трансмисия. Много от постиженията на инженерите на JCB , които разшириха производствените възможности на багер-товарачите. те се превърнаха в интегрални функции в машините на всички производители на такива машини днес. JCB се гордее, че е първият пионер в използването на задвижване на четирите колела, телескопично рамо. Преобразувател на въртящия момент, трансмисия PowerShift, управление на всички колела, преместване на оста на копаещите оси на хидравличен багер и други иновации в багер-товарачите.Способността да насочва допълнителна мощност, като деактивира трансмисията, към определени хидравлични компоненти на машината. Хидростатичната трансмисия осигурява милиметрова точност при преместване на багер-товарача, тя е по-трайна, но и по-скъпа от хидродинамичната трансмисия. И това е може би единственият му значителен „минус“. Маневреност на багер товарач.