Логистичен маршрут

логистичен маршрут

Обща дължина

Осемнадесет метра И така, защо 18 метра? И каква е тази нова Европейска Инициатива? Нека ви напомня, че днес в Европа превозните средства с максимална обща дължина 16,5 м в ОНД – 20 м и бруто тегло 40 тона се считат за законни. Логистичен маршрут. Разбира се, всички предприемачи, включително транспортните работници, искат да имат стабилен и добър доход. Но как да го поддържате, ще попитате? Икономическата криза удари тежко товарните превози – мнозина дори трябваше да напуснат обичайния си бизнес. Например, поради значително намаляване на обема на превозените стоки, което се случи в Германия от октомври 2008 г. до октомври 2009 г., транспортните компании уволниха около 30 хиляди шофьори. Някои фирми просто поставят колите си на куката.

Логистичен маршрут

Така, според германската федерална транспортна агенция KBA, от 1 януари до 1 септември 2009 г. регистрацията на 60 хиляди автомобила е била отменена. Камиони с брутно тегло над 12 тона, тоест около 17% от тежките превозни средства, притежавани преди това от германски автомобилни превозвач, са спрели да работят. Освен това въвеждането на нов екологичен стандарт за двигателите на 1 октомври подтиква компаниите да сменят подвижния състав. Но стана трудно да се получат и изплатят заеми. Ясно е, че мрачната картина е навсякъде и всички пътни работници се нуждаят от положителни идеи. В тази връзка асоциациите на автомобилните превозвачи от няколко европейски държави си спомниха ремаркето.

Отговорността за товара

Няма да доведе до драстична корекция в пътния сектор и добавянето на няколко полезни кубчета със сигурност ще добави ентусиазъм към транспортните компании. Логистичен маршрут. Затова те възприеха тази идея и започнаха активно да прокарват през Европейската комисия нов стандарт за по-дълго и по-изгодно превозно средство. Малко по-дълго. Още през 2005 г. Kögel разработи концептуалния си полуремаркето с нестандартни дължини, който предложи 12% увеличение на обема на превозваните товари над съществуващия стандартен автомобилен влак. Новостта беше показана за първи път на Международното изложение IAA в Хановер през септември 2006 г. Разбира се, не е необходим специално пригоден камион трактор, който да го тегли. Във версията на завесата.

Отговорността за товара

с дължина 14,92 м могат да бъдат заредени 37 евро палети вместо 33, както в 13,6-метровия вагон на съществуващия стандарт. Разбира се, увеличаване на дължината на полуремаркето с 1,32 м би дало на превозвача значително намаляване на разхода на гориво и увеличаване на рентабилността, а природозащитниците биха се радвали, че е имало намаление на емисиите на CO2 при доставката на един палет. Логистичен маршрут. Освен това легализирането на 18-метровия влак ще позволи на европейските транспортни работници да поемат доставката на стандартизирани по ISO 48-футови морски контейнери по шосе, без да получат допълнително разрешение. Най-важното е, че от правителствата няма да се изисква да инвестират повече в пътна инфраструктура и подобрена безопасност.