Климатична система

климатична система

Климатична система

В сесията за въпроси и отговори, в сътрудничество с Bosch, избрахме основен набор от въпроси от това, което може да бъде полезно, и подправихме информацията малко с нашето скромно редакторско мнение. Защо зимните ваканции са не само ненужни за автомобилен климатик, но дори и вредни. Климатична система. Факт е, че компонентите на климатичната система се нуждаят от смазване. Той действа като хладилен агент, циркулиращ през тръбопроводите и маркучите на климатичната система. Ако системата е на празен ход и неактивна, тънък филм от масло се стича надолу, оставяйки частите незащитени. Следващият път, когато системата се включи, тя ще пресъхне известно време, което заплашва нейните части с преждевременна повреда поради повишено триене и замърсяване с частици на износване на елементите на системата.

Климатична система

Разбира се, няма нужда да охлаждате въздуха в студено време. С помощта на климатик обаче можете да разрешите други належащи сезонни проблеми, например замъгляване на прозорци. В режим на затворена циркулация т.е. без въздухозаборник отвън, той бързо изсушава въздуха в купето и ненужната кондензация изчезва заедно с излишната влага. Колко често трябва да се включва климатикът през зимата. Експертите препоръчват това да се прави поне веднъж месечно, а още по-добре на всеки 2-3 седмици. Не е задължително за дълго време, само няколко минути са достатъчни за възстановяване на смазочния слой върху частите на климатичната система. Но най-важното е, не забравяйте добре да загреете въздуха в кабината с помощта на печка, преди да включите климатика, в противен случай той просто няма да стартира.

Агент в системата

За това е достатъчно температурата в кабината да падне малко под нулата градуса. Вярно е, че не толкова вината е минусът зад борда. А поради спада на налягането на хладилния агент в системата. Което в съответствие със законите на физиката се усеща в студено време и се лекува от зареждане на климатика с гориво. Дори една напълно функционална система губи средно 10% от обема си за една година. Ако плътността му е нарушена по някаква причина достатъчно сухи и напукани уплътнения. Тези загуби ще бъдат още по-забележими. И ако в горещо време налягането се поддържа на достатъчно ниво поради високата температура на околната среда. Тогава при студено време липсата на хладилен агент става очевидна. Автомобилният климатик трябва да се зарежда редовно с хладилен агент, около веднъж на 1-2 години.

Специални антисептични спрейове

Именно това време на годината е най-подходящо за организиране на пролетно почистване на климатичната система. Ако това не бъде направено, бактериите и гъбите ще започнат да се размножават в прах. Климатична система. Прашец, отломки и други неприятни изненади, които влизат в радиаторите и филтрите на системата за пречистване на въздуха заедно с въздуха от улицата. Климатична система. В резултат на това първото активиране на климатика през пролетта ще даде напълно различни усещания вместо приятна свежест. Климатична система. Много хора се опитват да решат проблема с неприятната миризма в салона, като използват специални антисептични спрейове. Но те са по-подходящи като превантивна мярка и не ви спасяват от всички проблеми. Така че, ако дренажният отвор на изпарителя е запушен. Не го почиствайте със спрей. Ето защо, веднъж или два пъти годишно, климатикът трябва да се почиства.