Класически камаз

класически камаз

Земеделски производители

Различни конструкции на каросерии и дъмпингови агрегати позволяват използването на 65115 за транспортиране на различни насипни товари. Пясък, трошен камък и др. Класически камаз. Със специализирани самосвали платформи с трипосочно разтоварване КАМАЗ-65115 се справя с работата в селскостопанския сектор като зърно превозвач. В допълнение към самосвалите, на шасито на КАМАЗ-65115 са монтирани и други надстройки за строителни цели. Бетонобъркачки, контейнерни сметосъбирачи и мулти-асансьори, автокранове и манипулаторни кранове, цистерни за различни цели, дървени камиони и каросерии за превоз на скрап метал. Във въздуха КАМАЗ-65117 са не по-малко успешни.

Класически камаз

Самосвалът КАМАЗ-65115-A5 или бордовият камион КАМАЗ-6511-A5 може да се счита за луксозна модификация на 15-тонно триосно превозно средство. Те са оборудвани с модерен силов агрегат – редови 6-цилиндров турбодизелов двигател Cummins ISB6.7 и 9-степенна скоростна кутия ZF 9S1310. Класически камаз. В резултат на това превозвачът получава надеждни, мощни, леки и икономични, екологични камиони. Освен това двигателят Cummins ISB6.7 и скоростната кутия ZF 9S1310 не са вносни, а руски, произведени в Набережни Челни. Използвайки двигатели Cummins на камиони KAMAZ, автомобилният завод в Кама се изравнява с други световни производители на камиони и автобуси, използващи тези дизели.

Леене и обработка

Двигателите Cummins ISB6.7 се произвеждат в CUMMINS KAMA JV от август 2010 г. и сега тяхното ниво на локализация надхвърля 60%. Изливането на цилиндровия блок, блоковата глава и коляновия вал се извършва в леярната на КАМАЗ ПАО. Маховик се произвежда по същата схема. Класически камаз. Леене и обработка КАМАЗ, само вносна корона. CUMMINS KAMA усвои технологиите за обработка на тези най-важни части на двигателите Cummins ISB6.7. На линията блокът се обработва напълно. От първия до последния отвор, от груб чугун до част, която е 100% готова за монтаж. Блокът се контролира от повече от 3000 параметъра. Главата на цилиндъра се обработва по същия начин. Друго съвместно предприятие, Federal Mogul Naberezhnye Chelny, поддържа тясно сътрудничество с CUMMINS KAMA, от което се доставят буталата.

Товарни превозвачи

По отношение на качеството руските части и компоненти на Cummins ISB6.7 не отстъпват на внесените. Вътрешното производство на части на двигателя Cummins ISB6.7 ви позволява да оптимизирате разходите за двигателя, да намалите времето за доставка на компоненти и съответно времето за производство, както и да намалите нивото на цените на резервните части на вторичния пазар. Това ни позволява да предлагаме резервни части на товарни превозвачи на такива цени, че закупуването на неоригинални, а още по-фалшифицирани, става просто нерентабилна покупка. В този случай гаранцията за локализирани компоненти е 12 месеца.