Каросерия на колата

каросерия на колата

Каросерия на колата

Каросерия на колата. Един от основните критерии при избора на употребяван автомобил е състоянието на каросерията. Всеки сериозен пътен инцидент води до повреда на панелите на каросерията, които скоро започват да ръждясват и изискват подмяна. Идеалното тяло на автомобил, който е чукан от 10 години или повече, също може да доведе до някои отражения. Често след сериозни инциденти прекупвачите или просто нечестните продавачи пребоядисват напълно автомобила. Като издават такъв автомобил като не повреден или боядисан. В миналото експлоатационният живот на чуждестранните автомобили е бил 300 хиляди или повече. След такъв пробег двигателят, скоростната кутия и други компоненти може да изискват скъпи ремонти. Днес надеждността на съвременните автомобили значително е намаляла. Не са редки случаите, когато двигатели или автоматични скоростни кутии изискват основен ремонт вече при работа от 100 хиляди.

Каросерия на колата

При избора на автомобил е необходимо не само да се ръководите от текущите показания на километража. Но и да извършите подробна диагностика, за да не купувате такова копие, което има усукан пробег. Подобни измами с пробег се отбелязват през цялото време, поради което ще са необходими подробна диагностика на компютър и визуална проверка на интериора на автомобила. Което ще позволи да се установи реалността на подобно бягане или ще заключите, че е било изкривено преди продажбата. Разбира се, проблематично е да се направи заключение относно техническото състояние на автомобила въз основа на батерията. Батерията може просто да бъде сменена на стара или нова буквално няколко седмици преди продажбата. Така че ще бъде невъзможно да се определи състоянието на автомобила. Но професионалистите препоръчват да се обърне внимание на терминалите, на които не трябва да има много драскотини. Които показват, че батерията често е била изваждана от колата, а самата кола е била ремонтирана повече от един месец.

Състояние на двигателя

Обикновено преди продажбата двигателят се подготвя, филтрите, свещите се сменят. Самият двигател се втрива до блясък. В такъв случай е проблематично да се определи техническото състояние на силовия агрегат. Но ако погледнете изпускателната система. Която просто е невъзможно да се почисти, тогава опитен специалист ще може да разбере състоянието на буталната група. Да определи дали има проблеми с капака на клапаните или двигателят е сериозно износен. Един от основните критерии при избора на употребяван автомобил е състоянието на каросерията. Всеки сериозен пътен инцидент води до повреда на панелите на каросерията, които скоро започват да ръждясват и изискват подмяна. Идеалното тяло на автомобил, който е чукан от 10 години или повече, също може да доведе до някои отражения. Често след сериозни инциденти прекупвачите или просто нечестните продавачи пребоядисват напълно автомобила. Като издават такъв автомобил като не повреден или боядисан.

Каросерия на колата

В миналото експлоатационният живот на чуждестранните автомобили е бил 300 хиляди или повече. След такъв пробег двигателят, скоростната кутия и други компоненти може да изискват скъпи ремонти. Днес надеждността на съвременните автомобили значително е намаляла. Те са редки случаите, когато двигатели или автоматични скоростни кутии изискват основен ремонт вече при работа от 100 хиляди. При избора на автомобил е необходимо не само да се ръководите от текущите показания на километража. Но и да извършите подробна диагностика, за да не купувате такова копие, което има усукан пробег. Подобни измами с пробег се отбелязват през цялото време, поради което ще са необходими подробна диагностика на компютъра. И визуална проверка на интериора на автомобила, което ще позволи да се установи реалността на подобно бягане или ще заключите. Че е било изкривено преди продажбата.

Състояние на батерията

Разбира се, проблематично е да се направи заключение относно техническото състояние на автомобила въз основа на батерията. Батерията може просто да бъде сменена на стара или нова буквално няколко седмици преди продажбата. Така че ще бъде невъзможно да се определи състоянието на автомобила. Но професионалистите препоръчват да се обърне внимание на терминалите, на които не трябва да има много драскотини. Които показват, че батерията често е била изваждана от колата, а самата кола е била ремонтирана повече от един месец. Обикновено преди продажбата двигателят се подготвя, филтрите, свещите се сменят. Самият двигател се втрива до блясък. В такъв случай е проблематично да се определи техническото състояние на силовия агрегат. Но ако погледнете изпускателната система. Която просто е невъзможно да се почисти, тогава опитен специалист ще може да разбере състоянието на буталната група. Да определи дали има проблеми с капака на клапаните или двигателят е сериозно износен.