Индексът на скоростта

Индексът на скоростта

Работа на автомобила

При избора на нови гуми много собственици на автомобили се сблъскват със същия тип проблеми. Как да изберем подходящите качествени джанти, които идеално ще паснат на автомобила им. Индексът на скоростта. Можете да получите цялата необходима информация от специалната маркировка на гумата, която се нанася върху страничната стена на гумата, се състои от букви, цифри и различни знаци. Нека поговорим по-подробно за това как правилно да дешифрираме значките върху гумата. Големите производители на гуми се придържат към единен световен стандарт за обозначаване на гумите. Той позволява на собствениците на автомобили да получат цялата необходима информация при избора на джанти, включително да се запознаят с предназначението на конкретни гуми, да открият техните параметри на скоростта и редица друга важна информация.

Индексът на скоростта

Нека дешифрираме надписа на гуми 195/60 ZR15 84 V XL. За много от нас подобно обозначение може да изглежда като просто безсмислен набор от числа. Всеки опитен шофьор обаче с един поглед ще разбере за кои автомобили са подходящи такива гуми, независимо дали са предназначени за високоскоростно движение по магистралите, какъв е максималният им товар и максимална скорост. Индексът на скоростта. В нашия конкретен случай 195 е мярка за ширината на профила на гумата. 60 – Тази стойност е посочена като процент, показващ съотношението между височината и ширината на гумата. Нископрофилната гума принадлежи към категорията спорт, но не може да осигури необходимия комфорт при шофиране, поради което не е подходяща за ежедневна употреба. 50-60% от профила е стандартният универсален размер, открит за повечето гуми за обикновени автомобили.

Избирайки такива гуми

Индексът Z ни казва, че максималната скорост на такива колела е 240 км / ч. Избирайки такива гуми, трябва да съотнесете динамичните характеристики на вашия автомобил. В такъв случай не трябва да спестявате пари, тъй като като изберете евтини гуми за мощен седан с максимална скорост от 250 км / ч, максималната от които е 220 км / ч, ще бъде невъзможно да се осигури пълна безопасност при шофиране в такъв случай. R15 е радиусът на дисковете, на които е монтирана такава гума. Индексът на скоростта. Стойност 84 показва максимално допустимото натоварване на такива гуми. Обикновено инструкциите за автомобила посочват кой индикатор за максималното натоварване в автомобила пада върху гумите, съответно въз основа на това трябва да бъде избран такъв параметър.