Износване на съединителя

износване на съединителя

Основните признаци

Към днешна дата няма ясно дефинирана наредба за смяна на съединителя. При ръчните трансмисии работата по подмяната на този уред трябва да се извършва, докато той се износва и се появява фиш на ръчна скоростна кутия. Нека поговорим по-подробно за основните признаци на износване и неизправност на съединителя. Познавайки такива признаци на неизправности и навременното свързване със службата. Можете да избегнете сериозни повреди, отстраняването на които неизменно ще изисква значителни финансови разходи от собственика на автомобила. Износване на съединителя. Трайността и безпроблемната работа на съединителя на превозното средство ще зависи от различни фактори.

Износване на съединителя

На първо място, това е надеждността на самия дизайн, както и стила на шофиране на собственика на автомобила. Ръчната скоростна кутия и съединителят не обичат агресивното високоскоростно шофиране с постоянно ускорение до пода от всяко кръстовище. Износване на съединителя. За такива шофьори първите признаци на неизправности могат да бъдат забелязани на 50 000 километра, докато ако практикувате спокоен и премерен ритъм на шофиране на автомобил, тогава такъв агрегат може да обслужва 150 000 километра или повече без основен ремонт. Първият признак на неизправност на съединителя е стегнат ход на педала и необходимостта да се положат много усилия при превключване на предавките. Това е признак за неизправност на освобождаващия лагер.

Освобождаващия лагер

Това не е много скъпа част, но замяната й ще изисква демонтиране на скоростната кутия, което е сложна и скъпа работа. Много собственици на автомобили, за да не разглобяват кутията в бъдеще, използват подходящи ремонтни комплекти за такова възстановяване, които включват както освобождаващия лагер, така и всички носещи дискове в съединителя. Неизправният съединител може също да покаже приплъзване по време на смяна на предавката. Износените дискове не могат да се фиксират ясно един с друг, което води до смяна на предавките със забележимо приплъзване. Първоначално такива проблеми се отбелязват само на първа или втора предавка. С увеличаването на износването обаче приплъзването ще се увеличи, което прави манипулацията с машини вече доста опасна.

Превключване на предавките

При значително износване на съединителя могат да възникнат вибрации, особено забележими при ниски скорости. Имайте предвид, че с подобен проблем се сблъскват и собствениците на автомобили, които спестяват от поддръжка и ремонт на автомобила, като инсталират дублиращи се резервни части. Буквално след няколкостотин километра те отново имат вибрации при превключване на предавките. Износеният съединител може да има шум на освобождаващия лагер. Ще бъде невъзможно да се замени, без да се демонтира скоростната кутия, така че сложната и скъпа работа очаква собственика на автомобила. Ако лагерът е износен, повечето експерти препоръчват незабавна смяна на съединителя, така че по-късно отново да не демонтира тежката и голяма по размер трансмисия.