Изключване на двигателя

изключване на двигателя

Изключен двигател

Добре известно е, че на бензиностанция е възможно да зареждате автомобил само при изключен двигател. Малко хора обаче знаят какво ще се случи, ако се опитате да заредите колата с работещ двигател. Изключване на двигателя. Ще говорим за това в тази статия. За много от нас необходимостта от изключване на двигателя преди директно пълнене на резервоара за газ. Е превърна в аксиома и задължително правило. Малко хора обаче разбират подобни изисквания на бензиностанциите, дори от опитни шофьори. Смята се, че двигателят трябва да бъде изключен, така че утайката на дъното на който и да е резервоар за газ да не се разбърква по време на зареждане и да не се засмуква в системата. Това може да доведе до сериозно запушване на горивната система, след което се изисква не само смяна на филтрите, но и извършване на скъпо промиване на двигателя с инжектори.

Необходимост от изключване на двигателя

На бензиностанциите са в сила строги правила за пожарна безопасност, така че те се опитват да неутрализират всяка такава заплаха и. Ако е възможно, да я изключат. По време на работа на двигателя се забелязва висока температура в изпускателната система, често от ауспуха изхвърчат искри. Необходимо да изключите двигателя. Които могат да запалят бензиновите пари, което ще доведе до пожар и експлозия. Член 34 от Федералния закон глас. Че е възможно да се зарежда автомобил само при изключен двигател. Следователно, спазващите закона собственици на автомобили, за да избегнат проблеми с полицията. Все още изключват двигателя, преди да отворят люка на резервоара и да започнат да зареждат с дизел или бензин. Между другото, това изключва възможността за кражба на автомобил по време на зареждане с гориво, когато нападателят може просто да седне зад волана и да тръгне в такава работеща кола.

Резервоара за газ

Сред майсторите няма консенсус относно изсмукването на утайката от дъното на резервоара за газ. Каросерията на автомобила се разклаща силно, след което се разклаща такава утайка, която неизменно ще попадне в бензиновата помпа и по-нататък в системата. Следователно ще бъде просто безполезно да се изключва двигателят при зареждане само за да се изключи раздвижването на утайката в дъното на резервоара за газ.