Изгорено автомобилно гориво

изгорено автомобилно гориво

Бизнес процъфтява

През последния четвърт век в чужбина се появиха десетки малки компании, които произвеждат различни аеродинамични устройства и ги инсталират на камиони и полуремаркета. Техният бизнес процъфтява, тъй като чуждестранните автомобилни превозвачи вече не трябва да се убеждават в полезността на аеродинамиката. Те отдавна научиха, че намаляването на динамичното въздушно съпротивление е най-евтиният начин за генериране на допълнителна печалба. Нека се опитаме да разберем съществуващото разнообразие от аеродинамични приспособления и да оценим тяхната ефективност. Изгорено автомобилно гориво, но трябва да се има предвид, че радиусът на удълженията на страничната кабина може да се пресича с предната стена на полуремаркето в някои критични точки.

Изгорено автомобилно гориво

Размерите и конфигурацията на спойлера на полуремаркето се определят от типичните размери на полуремаркето. Размерите и конфигурацията на спойлера на полуремаркето се определят от типичните размери на полуремаркето. Желателно е геометрията на превозното средство плавно да насочва въздушните потоци около камиона и целия автомобилен влак като цяло. За да направите това, първо се нуждаете от спойлер. Идеалният спойлер е този, чиято форма е интегрирана със задната част на пилотската кабина.Експертите по аеродинамика казват, че половината гориво, изгорено от автомобил с висока скорост, се изразходва за преодоляване на въздушното съпротивление. Следователно, ако е възможно да се намали динамичното съпротивление.

Оригиналното устройство

Тази година малката фирма Saudi Basic Industries Corporation SABIC представи концепцията за покривен обтекател, който може да замени класическия спойлер. За разлика от последното, оригиналното устройство SABIC не отразява входящия въздушен поток нагоре, а го пропуска през себе си и го насочва към ремаркето по най-оптималния начин. Според разработчиците, ако тяхната новост е инсталирана на камион, тя ще изгори гориво с 3% по-малко от аналог с конвенционален спойлер. Това се постига благодарение на ускорението на въздушния поток през въздуховодите и правилната му посока към покрива на полуремаркето. Новият обтекател намалява въздушното налягане върху трактора, което води до рязък спад на аеродинамичното съпротивление с 5,9%.