Зъбни колела

Зъбни колела

Верижни зъбни колела

Автоматичните трансмисии от първо поколение, които все още нямаха функция за ръчно регулиране на скоростта. Зъбни колела. Използваха специален дизайн с верижни предавки. Много шофьори просто не разбират защо са необходими верижни зъбни колела на машината и как правилно да се използва такава скоростна кутия. Нека разгледаме по-подробно за какво се използват верижни зъбни колела на машината. Дизайнът на машината е такъв, че когато в машината е включен понижаващ превключвател, към задвижването на автомобила се предава повече въртящ момент, което улеснява насилването на дълбоки локви, измити селски пътища и други трудни зони. Докато в обичайния автоматичен режим колата просто няма да има достатъчно мощност и въртящ момент, за да излезе от толкова дълбока дупка или блатиста зона.

Зъбни колела

При ръчна скоростна кутия самият водач може да регулира мощността и въртящия момент, които се предават на задвижващите колела. Много SUV-та имат и пълен превключвател надолу, което ви позволява да се чувствате уверено офроуд. Преди появата на такива автоматични верижни предавки. Зъбни колела. Беше изключително трудно да се използват автомобили по неравен път. Днес обаче собствениците на такива автомобили могат да се чувстват уверени по селските пътища. Като са сигурни, че няма да заседнат в първата дълбока локва. Първоначално такива верижни предавки на автоматични скоростни кутии бяха прерогатива на пълноценните джипове, чиито собственици често излизаха на разбити пътища. В бъдеще обаче този дизайн беше подобрен, което направи възможно оборудването на всички автоматични машини с верижни зъбни колела без изключение.

Крайградски неравен път

Когато използва автомобил с такава скоростна кутия. Собственикът му трябва да помни, че постоянното използване на този режим води до повишено натоварване на трансмисията и прегряване на машината. Следователно, шофьорът не трябва, веднага след като е излязъл на крайградски неравен път. Зъбни колела. Да включва превключвател надолу и да се движи през него през цялото време. Трябва да се активира само когато трябва да преодолеете труден участък от пътя. Ако ви се е наложило да задържате такова понижаващо предаване за дълго време, след като излезете от неравен път, трябва да изключите колата за 10-20 минути. Което ще позволи на трансмисионното масло и цялата автоматична скоростна кутия да се охладят, с изключение на критични неизправности в автомобила.