държавна помощ

Държавна помощ

Държавна помощ. Плащането на тон, се превърна в отличителен белег на скрития данък върху транспорта не само в Руската федерация. Колхозът стана доброволен въпрос и въвеждането на PLATO доведе до гибелта на малките товарни превозвачи, които твърде късно навлязоха в сегмента на превоза на товари и по принцип не четяха вестници с правителствени постановления. Това беше просто подгряване в епизод на регулиране на пазара чрез командни и контролни мерки без използване на икономическа репресия. Контролът на тежестите по пътищата и отчитането на превоза на товари вече не бяха изненада. Малкият бизнес започна да чете списания и вестници.

Полезна ли е държавната помощ?

Само корпоративни паркове и професионални кооперации ще могат да оцелеят. Всички държави от „златния милиард“ вече преминават през този период. Русия не прави изключение. Вторият етап на затягане вече се отнася до увеличаване на екологичния данък върху превозните средства под нивото на околната среда от Евро 3. Тази мярка трябва да допринесе за подмладяване на автомобилния парк, който например в Русия остана твърде дълго в периода преди кризата ниво от 2008г. Сред европейските държави Русия е на 16-то място по отношение на употребата на динозаври за пушене, въпреки че преди 10 години беше сред първите три по отношение на обновяването на флота.

Икономическото развитие

Министерството на икономическото развитие трябва да стимулира продажбите на нови, екологични автомобили от Евро 5 и Евро 6. Няма нужда да чакате почивка. Такава пътна карта се прилага навсякъде не само в Европа и Азия Китай, Индия, Тайланд, Виетнам, САЩ, Канада, Австралия, но и в Близкия изток Ливан, Израел, Турция, ОАЕ и др. Редица страни от Латинска Америка и Африка остават встрани от напредъка.Правителствата използват различни трикове. Някои директно прибягват до законодателна регулация. Например, германското правителство освобождава камионите NGV от такси за ползване на пътищата през 2019 и 2020 г. наравно с търговските електрически превозни средства.

 

Държавна помощ

Парадокс е, но смартфоните в ръцете на нашите шофьори се използват като радиостанции, диктофони, телевизори, камери, видеорегистратори, навигатори и безконтактни портфейли, което е разбираемо. Но сега товароносителите все още трябва да обяснят защо им е необходима телематика в телефона дъщерята на космическата телеметрия. В Русия почти 16% от тракторите за камиони карат половината от живота си 6-8 години с едно полуремарке. В Европа този дял варира от 3–8%, в зависимост от региона и страната. В САЩ, например, след 10 години само 1 влекач от продадените 1100 никога няма да се раздели с полуремарке, в Канада 1 от 1800 г. Това отчита горската, селскостопанската и петролната и газовата промишленост.