Дълго загряване на двигателя

Необходимостта от загряване

Експлоатирайки автомобил през зимния сезон, собствениците на автомобили неизменно са изправени пред необходимостта от загряване на двигателя. Дълго загряване на двигателя. Подобни ситуации обаче не са необичайни, когато двигателят дори след празен ход в продължение на около 10 минути не започне да се загрява, което в крайна сметка води до преждевременно износване и последваща необходимост от извършване на скъпи и сложни ремонти. Нека поговорим по-подробно за основните причини, поради които двигателят се нагрява бавно през зимата. Една от причините за лошото загряване на двигателя може да бъде неправилна работа на горивната система и по-специално впръскване.

Дълго загряване на двигателя

Ако горивото не попадне правилно в двигателя, може да се появи изключване и детонация, при такива условия двигателят бавно се загрява и дори след 10-15 минути работа на силовия агрегат стрелката, показваща температурата на охлаждащата течност, не се движи. В такъв случай е необходимо да се извърши съответната диагностика, да се установят съществуващите неизправности и да се поправи мотора. Друга причина, поради която се забелязват проблеми с загряването на двигателя, е грешният избор на моторно масло. Например, ако се използва вискозно масло, ще бъде проблематично да се осигури добро смазване на всички движещи се части.

Подобни проблеми

Също така, може да възникнат задръствания на въздух или други неизправности в охладителната система, което значително забавя скоростта на загряване на автомобила. Например, ако термостатът е заседнал в едно положение, антифризът работи в голям кръг, в резултат на което двигателят практически не се загрява, разходът на гориво се увеличава, може да се появят проблеми със смазването, а по-късно и сложен и скъп двигател ще са необходими ремонти. За да избегнете подобни проблеми, е необходимо да поддържате автомобила в добро техническо състояние, да извършвате своевременната му диагностика и ако има някакви неизправности, незабавно да се свържете със сервиза.

Студени автомобили

Има и други по-рядко срещани причини, които пряко влияят върху степента на загряване на двигателя. Това може да е неправилно зададена температура за включване на вентилатора, който е отговорен за охлаждането на антифриза и антифриза. Това се наблюдава в случаите, когато контактите се окисляват или възниква късо съединение в системата, след което вентилаторът веднага се включва, дори при студени автомобили, всъщност предотвратявайки нагряването на антифриза. В някои случаи възникват проблеми с загряването поради неправилно зададени настройки на електронния блок за управление на двигателя. Най-често това показва неквалифицирана намеса в мозъка на автомобила, която се случва, когато двигателят е светкавичен и чип тунинг.