въздушен филтър

Въздушен филтър

Средната частна пътническа кола в България изминава около 15 000 км годишно, служебната кола вече е около 25 000 мили, камионът е три пъти повече. Въздушен филтър. Главен пътен влак или междуградски автобус преминава около 100 000 км. През това време двигателят преминава стотици хиляди кубически метри въздух през себе си. В края на краищата, за да изгорите 1 кг гориво, са ви необходими средно 14,7 кг въздух. Ако не беше въздушният филтър, този обем може да съдържа килограми прах и други отпадъци. И всяка такава частица би се превърнала в един вид шмиргел за абразивно износване на частите на двигателя. Освен това прахът в двигателя влияе върху правилната работа на сензора за масов въздушен поток. Въз основа на показанията на който се изчисляват параметрите на въздушно-горивната смес. Мръсният филтър позволява да преминава по-малко въздух.

Въздушен филтър

Пропускливостта на праха на въздушния филтър трябва да бъде не повече от 1% т.е. трябва да задържа 99% от замърсителите. Но на практика много висококачествени филтри се справят по-добре с тази задача. Като пропускат малко повече от 0,5% прах и дори по-малко. Изглежда, че разликата е незначителна, но за двигателя е много значителна. В първия случай в нея ще попаднат 10 g прах на конвенционален килограм прах. Задържан от филтъра, а във втория наполовина по-малко.Тъй като филтърът е в контакт с външен въздух, което означава. Че съдържа водни пари, гориво, газове, важно е материалът, от който е направен, да е достатъчно здрав, да не се намокри. Да не се слепва и да не се деформира. Филтърът трябва да може да издържа на високи температури без риск от пожар.

Въздушен филтър

За да се увеличи площта на филтриращата повърхност, тя се сгъва акордеон и колкото по-тънка е хартията, толкова повече се получава гофриране. Така че по броя на гънките вече е възможно да се прецени качеството на филтъра и ефективността на неговата работа. За да може дори най-тънката хартия да остане здрава гофрирането трябва да запази геометрията си и да не се деформира и да получи всички необходими свойства, споменати, тя се обработва със специални съединения, например, основният слой от микрофибър е импрегниран със синтетична смола. Това удължава живота на филтъра и подобрява ефективността на работата му, но също така увеличава разходите. Следователно, висококачественият въздушен филтър не само ще продължи по-дълго.

Въздушния филтър

Точността на спазване на размерите предвидени за даден модел, надеждността на връзките и качеството на уплътнителните материали са важни. Използват се гъвкави и еластични полиуретанови уплътнения, за да се осигури по-добра плътност и точно прилягане. Предупреждение срещу често срещани заблуди. В опит да спестят пари за поддръжка. Те често предпочитат да закупят най-евтините въздушни филтри и се опитват да компенсират посредственото си качество чрез по-честа подмяна. Но основният проблем на евтините филтри е ниското качество на филтърната хартия и малката площ на работната повърхност поради малкия брой гофри. Самите тези параметри не могат да бъдат коригирани чрез намаляване на интервала за замяна. Такива филтри първоначално не вършат добре работата си.