Водата в резервоара

водата в резервоара

Предното стъкло

Когато работите с автомобил както през зимата, така и през лятото, ще трябва да използвате чистачка за предно стъкло. Водата в резервоара. Ефективността на която ще зависи пряко от качеството на използваната течност за миене на предното стъкло. Често собствениците на автомобили погрешно вярват, че само през зимата е необходимо да се използва специален антифриз. А през лятото в системата може да се налива обикновена чиста вода. Нека поговорим по-подробно защо не се препоръчва да се налива обикновена вода в резервоара на шайбата. На пръв поглед водата от крана или дори от висококачествен филтър може да ни се стори достатъчно чиста, така че мнозина вярват, че можете да спестите пари от закупуването на специална течност за миене на предното стъкло.

Водата в резервоара

В действителност обаче всяка вода съдържа множество примеси, които постепенно се отлагат в резервоара. Върху многобройните дюзи на системата и вътре в дюзите за пръскане. В резултат на това, след няколко години на такава неправилна работа на системата за миене на стъкла, ние сме изправени пред ситуация. Филтрирана вода в резервоара. При която тръбите и дюзите на пръскачката са покрити с плътно калциево покритие вътре. Което значително влошава работата на цялата система. След няколко години се появяват първите проблеми със стъклените шайби. Които в крайна сметка се замърсяват и спират да функционират правилно. Друг сериозен проблем при използване на нормална вода в резервоара за течност за миене е появата на ръжда върху металните части.

Подължителен контакт с вода

Обикновено дюзите или работното колело на помпата са изработени от метал и след продължителен контакт с вода, буквално след няколко години, се появяват първите следи от корозия, след което такива скъпи части трябва да бъдат заменени. Собственикът на автомобила трябва да вземе за правило да използва антифриз през зимата, а през лятото в резервоара на шайбата трябва да се излива специална течност, която има добри антикорозионни свойства и в същото време не замърсява тръби и дюзи отвътре. Разходите за такава специализирана автохимия днес не са твърде високи, докато потреблението й е минимално, което практически не увеличава разходите на собствениците на автомобили. Използвайки правилно подбрана течност за миене на стъкло, ние не рискуваме критични повреди на двигателя или дюзите за пръскане.