Видове товарни вагони

видове товарни вагони

Покрити вагони

Видове товарни платформи. В процеса на превоз на товари много често се използва железопътен транспорт. За превоз на стоки се използват различни видове вагони. В същото време се използват различни видове вагони за различни товари – течни, насипни, дълги. Вагонните конструкции се характеризират с определени характеристики. Нека да поговорим за всяка от тези коли поотделно. Покрити вагони. Покритите вагони превозват стоки, които не трябва да бъдат изложени на влага. Тези товари включват – захар, тъкани, зърно и др. Обикновено такива вагони превозват продуктите, получени в леката или хранителната промишленост. Особеността на такава кола е, че тя има солидни високи стени. Той има покрив, с който товарът е добре защитен от всякакви валежи.

Видове товарни вагони

За зареждане или разтоварване на материали или суровини в колата са предвидени две масивни врати, оборудвани с плъзгащ се механизъм. Те са разположени от противоположните страни на каретата. Следователно тази кола може да бъде спряна от всяка страна по отношение на платформата. Вагон платформа. Този тип вагони се използва за превоз на следните видове товари – въглища, руда, дървен материал, тръби, строителни материали и др. На такива платформи е възможно да се транспортират тези стоки, които не се страхуват от валежи. Външно те приличат на плоска платформа, която е оборудвана със сгъваем тип страни. Такива платформи са оборудвани със специален тип устройства, които ви позволяват сигурно да закрепите товара.

Полуплатформа

Полуплатформените вагони напомнят донякъде на покрития тип вагони. Видове товарни вагони. Единствената разлика е, че нямат покрив, а стените са малко по-ниски на височина. Вратите в тези автомобили също са разположени не отстрани, а в краищата. Най-често този тип вагони се използват за превоз на насипни товари. И тъй като стените им са доста високи, в сравнение с конвенционалните платформи, там може да се настани по-голям обем товар. Поради факта, че такава кола няма покрив, процесът на товарене и разтоварване е значително опростен. Освен това, за да се улесни процесът на разтоварване на товара, в такъв автомобил е предвиден люк, който лесно се отваря и след това насипният товар започва да се изсипва навън. Но си струва да се уверите, че люковете са здраво затворени. В противен случай част от товара по време на транспортирането може просто да бъде загубена.

Осем осни отворени вагони

Освен това, поради слабо затворения люк, баластният слой на пътната настилка се замърсява. Този тип гондола няма люкове в дъното. Дъното на осем осната гондола е твърдо. Най-често превозва въглища, както и други видове насипни товари. Товарът се разтоварва чрез преобръщане на дъното. За целта използвайте специални самосвали. Те обаче имат недостатък. В такива вагони може да се загуби част от превозения товар. Поради попътен вятър, част от товара се издухва от колата. С това обаче може да се справи. Достатъчно е да излеете транспортираните стоки със специална течност, поради което на повърхността се образува кора. Този метод ще предотврати издухването. Тъй като тези вагони имат специален тип конструкция, те могат да издържат на голямо тегло. Вместо обичайните 4, те имат 8 оси. Това значително намалява натоварването върху релсите.

Специализирани товарни вагони

Горните видове товарни вагони могат да се нарекат универсални, тъй като те се използват за превоз на различни видове стоки. Съществуват обаче и специализирани товарни вагони. Те включват например резервоар. Автомобилът – цистерна е специален тип вагон, който се използва за превоз на течни товари. На външен вид това са цилиндрични контейнери, които са монтирани хоризонтално върху рамката на платформата. Течността се зарежда и разтоварва през специални отвори, снабдени със заключващ механизъм. Хладилниците също могат да се нарекат специален тип вагони. Те се използват в случаите, когато е необходимо да се поддържа определена температура за транспортиране на стоки. Обикновено от тези видове вагони се прави цял влак от 23 хладилника. В същото време само 20 вагона превозват товара.