Боядисване на автомобилите

боядисване на автомобилите

Професионални статии

Филологът ще гласува за рисуване. Казват, че оцветяването е придобито свойство, получен цвят. Боядисване на автомобилите. Ще запомни защитното оцветяване на хамелеон и подобни примери. А по отношение на технологиите трябва да кажем рисуване. Бояджия на автомобили няма да се съгласи с него. Рисуване и това е всичко. Това казват в професионални статии. И той казваше същото. Заемаме страната на художника и преминаваме към темата. И така, боядисване на тялото на конвейера телата и кабините в метал се обезмасляват, измиват и изпращат в огромна баня за химическа обработка – фосфатиране. След тази операция върху металната повърхност се образува най-тънкият филм от железни и цинкови фосфати, чиято цел е да предпази метала от корозия, когато се появят микропукнатини в бъдещи слоеве бои и лакови материали.

Боядисване на автомобилите

Боядисване на автомобилите. Имайте предвид, че фосфатният филм има добра адхезия към метала и осигурява надеждна адхезия на следващите защитни слоеве. Нанесени върху метал, използван в производството на търговски превозни средства по конвейерен метод. Фосфатно фолио. Пасивиране на цинк или хромиране. Боядисване на автомобилите. Слой за катафореза. Слоеве, нанесени върху метала, използван в производството на търговски превозни средства по конвейерен метод. фосфатно фолио. Пасивиране на цинк или хромиране. Слой за катафореза. изравнителен грунд. След фосфатиране тялото отново се измива старателно, изсушава се и отново се потапя в гигантска баня. В този контейнер слой фосфатен грунд с антикорозионни добавки се нанася върху фосфатния филм по метода на катодно или анодно отлагане.

Вертикални повърхности

Ако тялото служи като катод, процесът се нарича катафореза, в противен случай анафореза. Боядисване на автомобилите. Имайте предвид, че катафорезата осигурява по-надеждна антикорозионна защита, поради което днес практически не се използва. Праймерът за катафореза е с дебелина до 20 микрона и благодарение на електроосаждането се разпределя равномерно както по хоризонтални, така и по вертикални повърхности, включително телесни кухини и заварки. След изсушаване при 180 °. C върху слоя катафореза се нанася друг грунд – изравняващ. Неговата цел е двойна. Първо, да запълни и изглади малки дефекти на повърхността, и второ, да ограничи развитието на пукнатини в бъдещия слой боя и лак. Между другото, за разлика от катафорезата, изравняващият грунд не предпазва от корозия.

Вертикални повърхности

Има конвейерни технологии, при които няма изравнителен грунд. В този случай се използва специално катафоретично грундиране с дебелина на слоя до 40 микрона. Изискванията за качеството на метала и качеството на сглобката на корпуса са много високи тук! От друга страна, ползите са ясни. Спестяват се космически и енергийни разходи за сушене и се намаляват емисиите на летливи органични съединения. Боядисване на автомобилите. Понякога нивелиращият грунд се заменя с допълнителен основен емайл, докато изпълнява две функции – изравняване и създаване на подслой в черен или бял цвят, за да се получат специални ефекти в трислойните системи за боядисване. Направихме кратка екскурзия, за да напомним. Дори най-модерните автомобилни емайли няма да осигурят висококачествено боядисване на каросерията без внимателна подготовка.