безопастност на автомобила

Безопастност на автомобила

Подобни проекти, особено в областта на търговските превозни средства, вълнуват умовете на дизайнерите, инженерите и програмистите в продължение на много години. Източникът на дейност в тази област е ниската квалификация на много съвременни шофьори на камиони, недостигът на персонал, високият процент на произшествия и непрестижният статус на професията в обществото. Безопастност на автомобила. И тогава има шанс да обърнем всичко обратно. Чрез освобождаването на водача от непрекъснато наблюдение на превозното средство могат да му бъдат поверени допълнителни функции, според Daimler AG. И те демонстрират автомобилен влак, който се движи по участък от автобана, специално нает за презентация, а шофьорът му спокойно в движение, кръстосвайки краката си, изследва съдържанието на таблетния компютър. В същото време самият автомобилен влак ускорява, забавя, преодолява склонове, избягва препятствия.

Безопастност на автомобила

Радарният сензор служи като основа за системата за поддържане на разстояние и асистент за аварийно спиране. Сериен автомобил с необичайно пълнене. Концепцията за такъв футуристичен автомобилен влак се нарича Mercedes-Benz Future Truck 2025, а функционалността, която осигурява автономно шофиране по магистралата, се нарича Highway Pilot. Отправната точка за конструирането на концептуално новото превозно средство е Mercedes-Benz Actros 1845. Неговият двигател с мощност 330 кВт 449 к.с. развива максимален въртящ момент от 2200 Нм. Предаването на мощност се осигурява от серийната 12-степенна автоматична трансмисия Mercedes PowerShift 3. Оказва се, че основата на новостта е напълно сериен автомобил.

Необичайна форма

Външният вид на необичайния влак създава усещане за интриг трактор в камуфлажен филм, съчетан с аеродинамичен полуремарке. Преди две години проектът Aerodynamics Trailer вече беше представен на Международното изложение за търговско оборудване на IAA. Поради своята необичайна форма, той може да намали разхода на гориво на автомобилен влак с до 5% и до 10% за едно превозно средство. В кабината на камиона на бъдещето има две функционални зони: работа и живот. Налице са всички обичайни контроли, но изобилието от допълнителни монитори и камери, както и изцяло електронно табло, са поразителни. В бъдеще в кабината на водача ще бъде добавена удобна и многофункционална работна зона за автономно шофиране.

Обществени пътища

Радарният сензор, монтиран в долната предна част на кабината, сканира зоната пред автомобила. Предният радарен сензор има обхват 250 m и ъгъл на покритие 18 °. Сензорът за къси разстояния има обхват от 70 m и покрива ъгъл от 130 °. Радарният сензор служи като основа за системата за поддържане на разстояние и асистент за аварийно спиране. Освен това зоната пред колата се наблюдава от стерео камери зад предното стъкло. Понастоящем те са инсталирани на мястото на моно камерата за незадължителната помощ за поддържане на лентата. Обхватът на стереокамерите достига 100 м, зоната на покритие е 45 ° хоризонтално и 27 ° вертикално. Подобно изобилие от оборудване може да обърка читателя, но тук е уместно да се припомни, че частично автономно шофиране вече се прилага на обществени пътища днес.

Радарни сензори

Future Truck 2025 е оборудван с принципно нов инструментален клъстер. Стерео камерата на Mercedes-Benz Future Truck 2025 идентифицира едно и двулентови пътни настилки, пешеходци, движещи се и неподвижни обекти, всички обекти в наблюдаваното пространство, както и качеството на пътната настилка. Камерата разпознава всичко, което се откроява на заден план, и благодарение на това, тя може точно да определи свободното пространство. Предната стерео камера също получава информация за пътните знаци. В допълнение към определянето на обекти и разстояние, стерео камерата се използва за разпознаване на лентата. Радарни сензори, разположени отстрани, се използват за наблюдение на пътната настилка отляво и отдясно на камиона. Те са монтирани отляво и отдясно пред задната ос на трактора. Обхватът е 60 м, сензорите покриват 170 ° зрително поле.