безопасно ремарке

Безопасно ремарке

Друга важна функция на блока TEBS е способността да се запазва получената информация и възможността да се чете за анализ. Така че, операторът на автопарка, след като прочете информацията от блока. Може например да разбере колко пъти системата за предотвратяване на преобръщане на ремаркето е била задействана за определен период и да заключи колко пъти водачът е превишил скоростта в един завой и е сложил товарът в опасност. Или колко често се задейства ABS. Безопасно ремарке. И третата основна функция на устройството TEBS е възможността за предаване на цялата горепосочена информация с помощта на телематика на ремаркето. Което прави тази информация достъпна онлайн за собствениците на автопарка. В крайна сметка функционирането на тези системи прави работата на автомобилния парк по-функционална, по-безопасна и по-конкурентна.

Безопасно ремарке

В челните редици на подобрената безопасност са функциите на ремаркето като гореспоменатата антиблокираща спирачна система ABS и поддръжка на стабилността при търкаляне RSS. ABS предотвратява блокирането на колелата по време на спиране, което значително подобрява управлението на ремаркето по време на аварийно спиране. В допълнение към ABS, има широко разпространена функция за предупреждение за аварийно спиране. Която кара спирачните светлини на ремаркето да мигат, за да информират превозните средства, след като водачът е приложил аварийно спиране. Самият ABS използва информация от датчиците за скоростта на колелата. Като открива колелата, които имат тенденция да се блокират, и определя дали да намали, забави или увеличи спирачното налягане. Функцията RSS също анализира информация като скорост на колелото, товар, забавяне и странично ускорение.

Полезна функция

Сензорът за странично ускорение осигурява друга функция, която предотвратява преобръщане на самосвала при разтоварване предупреждение за търкаляне. Ако предварително зададеният ъгъл на наклон на рамката е надвишен, на водача се издава предупреждение с индикация на контролния панел на ремаркето или с бипкане, или с включен мигащ фар. На свой ред друга функция безопасно стартиране автоматично ще спира спирачката на ремаркето, ако водачът започне да се движи с повдигната кофа. Ако често работите с ремаркета в градски райони, където има много остри завои или участъци с кръгови кръстовища. Тогава ще ви бъде полезна функцията за помощ при маневриране, която при тесни завои или кръгови кръстовища може да повдигне повдигащата ос. Като по този начин намалява радиуса на завъртане и увеличаване на маневреността.

Рампата за товарене

Системата се основава на ултразвукови сензори, монтирани в задната част на ремаркето, които откриват обекти в сляпото място. Тъй като товарно ремарке може да достигне 4 м височина, комплектът от сензори може да бъде различен. Най-простият комплект ще наблюдава само сляпото място зад ремаркето на нивото на пода. Максималният набор ще може да различава обекти както на нивото на рампата за товарене. Така и дори на нивото на покрива. Системата работи с всякакъв тип камиони и се активира автоматично при включена задна предавка. Когато сензорите открият обекти на разстояние 3 метра зад караваната. Дистанционното управление на ремаркето в кабината показва разстоянието до обекта в зелени, жълти или червени блокове.

Задействане на спирачката

Системата принуждава водача да намали скоростта, когато скоростта на заден ход надвиши 9 км ч чрез импулсно задействане на спирачката на ремаркето. На разстояние от 30 до 200 см зададено от параметри системата автоматично спира ремаркето. След това шофьорът може да продължи да пътува бавно в обратна посока, за да прикачи ремаркето например до товарния док. Повредите на задната част на ремаркето са много чести и дори леки повреди могат да бъдат скъпи за ремонт. Отделно си струва да се отбележи значението на такива системи, например за камиони за боклук, които имат скъпи хидравлични системи отзад, а движението на заден ход е доста често срещана форма на движение по тесни улици и в дворове.